Mainos

Saako päivän vitamiinit kumota kerralla kurkusta alas? Asiantuntija vastaa

Flunssakausi on päällä, ja moni napsii vastustuskyvyn tueksi vitamiineja purkista. Mutta minkälaisia terveysvaikutuksia sillä on, jos vaikka aamuisin nielaisee kerralla kokonaisen kourallisen vitamiineja ja päälle mahdollisesti vielä särkylääkettä?

Proviisori ja Fimean tutkija Elina Lämsä selittää, että kerran päivässä otettavien vitamiinien vaikutus on ympärivuorokautinen. 

– Jos käytössä ei ole mitään muita lääkkeitä, päivän vitamiinit ja särkylääkkeen voi nielaista huoletta samalla kerralla. Niin ravintolisissä kuin särkylääkkeissä täytyy kuitenkin muistaa huomioida oikea annostus. Koko päivän särkylääkkeitä ei luonnollisesti pidä ottaa samalla kertaa. Kunkin valmisteen annostuksen voi tarkistaa pakkauksesta, Lämsä sanoo.

Yhteisvaikutukset otettava huomioon

Lämsä haluaa myös muistuttaa, että jokaisen tulisi aina varmistaa terveyskeskuksesta tai apteekista, ettei käytössä olevilla reseptilääkkeillä, itsehoitolääkkeillä ja ravintolisillä (kuten vitamiineilla, kivennäis- ja hivenaineilla tai rohdosvalmisteilla) ole negatiivisia yhteisvaikutuksia.

Harmittomilta tuntuvat, apteekeista ja luontaistuotekaupoista ostettavat ravintolisät saattavat vaikuttaa reseptilääkkeiden toimintaan haitallisesti. Siksi on tärkeää varmistaa asia aina terveydenhuollon ammattilaiselta tai apteekista.

– Esimerkiksi kalsium heikentää tiettyjen antibioottien tehoa. Siksi kalsiumtabletit ja maitotuotteet pitää nauttia eri aikaan kuin reseptillä määrätty kuuri, Lämsä sanoo.

Vitamiinit ruuasta 

Lisäksi kannattaa muistaa, että ihan kuten lääkkeiden, myös ravintolisien tarve on aina yksilöllinen, vaikka vitamiineja usein markkinoidaankin kaikille.

– Yksilöllinen tarve riippuu esimerkiksi omasta terveydentilasta ja ruokavaliosta. Ensisijaista kuitenkin on, että kaikki tarpeelliset vitamiinit ja kivennäisaineet tulevat monipuolisesta ruokavaliosta. Niistä onkin hyvä keskustella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. 

***

28:04

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.