Noin 4 700 suomalaismiestä sairastuu joka vuosi eturauhasen syöpään. Lue, mitkä tekijät altistavat sairaudelle.
Huomioithan, että mikään alla mainituista tekijöistä ei yksinään johda eturauhassyöpään, vaan sairastuminen riippuu monista eri asioista ja niiden yhteisvaikutuksesta. Riskitekijät voivat kuitenkin nostaa alttiutta sairastua.
Ikä
Merkittävin riskitekijä eturauhassyövässä on ikä. Suomessa eturauhassyöpä todetaan keskimäärin noin 70-vuotiaana, mutta ilmaantuvuus alkaa kasvaa voimakkaasti jo 50 ikävuoden jälkeen.
Etninen tausta
Eturauhassyöpää esiintyy eniten teollistuneissa länsimaissa, kuten Pohjoismaissa, Länsi-Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Vähiten sitä tavataan Kaukoidässä.
Esiintyvyydessä on maantieteellisiä eroja myös Suomen sisällä: läntisessä Suomessa eturauhassyöpä on yleisempi kuin itä- tai Pohjois-Suomessa.
Periytyvä alttius
Alttius sairastua eturauhassyöpään on voimakkaasti periytyvä.
Jos tauti on todettu miehen isällä tai veljellä, hänen oma riskinsä sairastua on kaksinkertainen verrattuna tilanteeseen, jossa suvussa ei ole eturauhassyöpää. Jos lähisuvussa on kolme tai useampia eturauhassyöpäpotilaita, miehen sairastumisriski on jopa yksitoistakertainen.
Ympäristötekijät
Ulkoisten tekijöiden merkitys riskialttiuden kasvussa on saanut vahvistusta, kun miesten eturauhassyöpäriskin on havaittu kasvaneen merkittävästi, kun he ovat muuttaneet pienen esiintyvyyden maasta suuren esiintyvyyden maahan. Ilmiö on havaittu esimerkiksi Japanista Yhdysvaltoihin muuttaneiden kohdalla.
Mahdollisesti altistavia ympäristötekijöitä ovat:
– runsas rasvan, lihan (erityisesti hyvin kypsennetyn) ja monivitamiinivalmisteiden käyttö
– tupakointi
– vähäinen D-vitamiinin saanti
– sukupuolitaudit
– krooninen eturauhastulehdus ja muut eturauhasen tulehdustilat
Lähteet: Kaypahoito.fi, Suomalaineneturauhassyopa.fi, Cancer.fi
Eturauhassyöpä pysäytti Kari Vepsän
Kari Vepsä kertoi sairastumisestaan eturauhassyöpään Studio55.fi-ohjelmassa marraskuussa 2012.
31:41