Mainos

Onko paras ystäväsi narsistinen? Niin olet luultavasti sinäkin

Jos pidät parasta ja läheisintä ystävääsi jokseenkin narsistisena persoonana, voit katsoa myös peiliin. Saatat olla samanlainen.

Onko parhain ystäväsi joskus pomotteleva, egoistinen, itsekeskeinen, ylimielinen ja jokseenkin narsistinen persoona?

Jos voit sanoa noin, tässä tulee karu uutinen: pata kattilaa soimaa.

Nimitttäin Personality and Social Psychology Bulletin julkaisemassa selvityksessä esitetään, että narsistiset persoonat tuppaavat luomaan ystävyyssuhteita samankaltaisten ihmisten kanssa.

Humboltin yliopistossa, Saksassa, tarkkailtiin 290 ystäväparia, jotka olivat kaikki iältään noin 21-vuotiaita. Heidät pistettiin täyttämään erilaisia kyselyitä, joissa selvitettiin psykologisin keinoin vastaajien luonteenpiirteitä ja asenteita. Yksi näistä oli Dark triad -testi, jossa selvitetään synkäksi kolmikoksi nimettyjä persoonallisuuden piirteitä: psykopatiaa, narsismia ja machiavellismia. Dark Triad -kolmio kuvaa henkilöitä, jotka ovat itsekkäitä, manipuloivia ja kylmäluonteisia.

Samalla myös testattiin positiivisia piirteitä, kuten avoimuutta, tunnollisuutta ja kykyä sopia.

Ne, jotka saivat suhteellisen korkeat pisteet narsistista piirteistä, olivat parhaimpia ystäviä samankaltaisten tulosten saaneiden kanssa. Tämä päti kaikissa ystävyyssuhteissa, joissa ystävykset olivat molemmat naisia, molemmat miehiä tai mies ja nainen.

Tuloksen oletetaan kertovan siitä, että narsistiset ihmiset ovat ainoita, jotka kykenevät sietämään toisiaan ja viettämään aikaa keskenään.

On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että selvityksen otanta on hyvin pieni ja selvityksessä tutkittiin vain narsistisille ihmisille tyypillisiä piirteitä, ei narsistista persoonallisuushäiriötä.

Huomaatko, mitä vikaa kuvassa on? Klikkaa ja hämmästy:

0:34

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.