Onko Newsweekin arviolla arvoa?

Amerikkalainen viikkolehti Newsweek arvioi vaikuttavan asiantuntijaraatinsa avulla Suomen maailman parhaaksi maaksi. Osa-alueina vertailussa olivat koulutus, terveys, taloudellinen dynaamisuus, poliittinen ympäristö ja elämänlaatu. Koulutuksessa Suomi oli ykkönen, muutoin Suomi keräsi tasaisella "kasin oppilaan" varmuudella pistesijoja, jotka nostivat meidät yhteenlasketussa vertailussa maailman parhaaksi maaksi.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) suitsutti tuoreeltaan eilisiltaisissa Kymmenen uutisissa saavutusta huikeaksi. Stubbin mukaan Suomi mainitaan tästä lähtien aina maana, jonka Newsweek rankkasi ykköseksi. Hänen mukaansa tästä voidaan ottaa pitkään iloa irti.

Suomalaiset asiantuntijat tunnustavat saavutuksen niin ikään hyväksi, mutta eivät tuuleta sitä yhtä railakkaasti kuin ulkoministeri. Heidän mukaansa tulos ei ollut suuri yllätys.

- Suomi ja muut Pohjoismaat kuuluvat kymmenen parhaan joukkoon melkein missä tahansa vertailussa, kertoo Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kansantaloustieteen professori Matti Pohjola.

- Suomi on harvoin paras, mutta melkein kaikissa muuta kuin aineellista hyvinvointia mittaavissa tutkimuksissa Suomi sijoittuu sinne kymmenen parhaan joukkoon maailmassa.

Pohjolan mukaan kansainvälisissä vertailuissa keskitytään monesti siihen, kuka on se kirkkain ja kiistattomin ykkönen. Voittajalla on aina muita enemmän uutisarvoa, sillä vertailujen kahdeksannet sijat saavat harvoin mediajulkisuutta. Todellisuudessa nekin ovat yhtä lailla kovia suorituksia. Pohjolan mukaan eri vertailut ovat myös hirvittävän herkkiä tulostensa suhteen:

- Kansainväliset vertailuthan toteutetaan siten, että otetaan eri osa-alueita, kuten vaikkapa rikollisuus, tulonjakautuminen, aineellinen hyvinvointi, ja pisteytetään ne. Eri osa-alueille annetaan erilaiset painokertoimet, ja lopulta pisteet lasketaan yhteen. Tulokset ovat paljolti riippuvaisia siitä, millaiset painokertoimet eri asioille annetaan.

Hyvä tulos ei ole sattumaa

Kansantaloustieteen professorin Matti Pohjolan mukaan Suomen hyvät tulokset erilaisissa kansainvälisissä vertailuissa kertovat selvästi pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta.

- Näissä yhteiskunnissa on saatu aikaan muutakin kuin elintason nousua.

Hyvää tulosta ei ole Pohjolan mukaan luotu hetkessä, vaan se on määrätietoisen työn tulos, joka aloitettiin 60-luvulla sosiaali- ja talouspolitiikkaan panostuksella.

Vaikka esimerkiksi kouluampumistapausten jälkeen kyseenalaistettiin suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kyky huolehtia nuoristaan, ei Pohjola huolestu asiasta.

- On hyvä olla hereillä koko ajan siitä että mihin suuntaan ollaan menossa. Meillä on paljon yksittäisiä ongelmia, tuskin kouluampumisetkaan kovin säännönmukaisia ovat. On hyvä että löydetään aina ne ongelmakohdat tässä hyvinvointivaltion kehityksessä.

Tiettyjä osa-alueita hieman toisin painottamalla tulokset voisivat näyttää hyvinkin toisenlaisilta. Newsweekin vertailussakin Suomi vie ykkössijan niin sanotusti maalikamerakuvilla: loppupisteissä eroa vertailun kakkoseen eli Sveitsiin on 0,63 pistettä. Vertailun vuoksi todettakoon, että sijalle 20. kiilannut Singapore keräsi 80,94 pistettä, ja Suomi lähes yhdeksän pistettä enemmän, 89,31. Kärjen osalta voittokamppailu on siis todellista kymmenyspeliä.

Maakuvaa ei hetkessä muuteta

Yksittäinen lehtivertailu saattaa nostaa Suomen hetkellisesti parrasvalojen paisteeseen, mutta pidemmän päälle vertailu asettuu osaksi Suomen maakuvaa.

- Maakuva vahvenee, kun tulee useita samansuuntaisia ja toisiaan tukevia viestejä. Muutokset tapahtuvat hitaasti, eikä yksittäinen juttu muuta sitä hirvittävästi, sanoo Matkailunedistämiskeskuksen ylijohtaja Jaakko Lehtonen.

Lehtonen ei kuitenkaan missään nimessä vähättele saavutusta.

- Tämä tutkimushan kertoo todellisesta tilanteesta, jonka varaan maakuva voittopuolisesti rakentuu. Pärjääminen Newsweekin asiantuntijoiden vertailussa kertoo siitä, miten hirvittävän hyvä maa tämä Suomi oikeasti on.

Olkoonkin, että Newsweekin arvio on vertailu muiden asiantuntijavertailujen joukossa. Sillä on kuitenkin Yhdysvaltain toiseksi suurimpana viikoittain ilmestyvänä aikakauslehtenä painoarvoa esimerkiksi kilpailussa kyvykkäästä työvoimasta.

- Jos globaalitasolla kilpaillaan tietyllä tasolla työvoimaosaamisesta, niin kyllähän näitä tutkimuksia eri puolilla maailmaa seurataan ja luetaan, kertoo sisäministeriön muuttoliikeyksikön päällikkö Tuomo Kurri.

- Niillä ihmisillä joiden työpanoksesta EU:n jäsenvaltiot ja Pohjois-Amerikka kilpailevat, on kohdemaidensa suhteen paljon valinnanvaraa.

Katso vertailu Newsweekinverkkosivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat