Onko neljännestä koronarokotteesta hyötyä? Tutkimus paljastaa

Tällaiset muistosanat Mika Salminen sanoi poistuvalle Koronavilkku-sovellukselle 5:25
KATSO VIDEO: Tällaiset muistosanat Mika Salminen sanoi poistuvalle Koronavilkku-sovellukselle.

Neljäs koronarokote ei ole kovin hyvä estämään uusia tartuntoja, mutta se vähentää vakavia sairaalahoitoa edellyttäviä koronavirusinfektioita, tuore israelilaistutkimus vahvistaa.

Suomessa neljänsiä koronarokoteannoksia suositellaan riskiryhmiin kuuluville yli 70-vuotiaille. Riskiryhmiin kuuluvat esimerkiksi vaikeaa sydän- tai keuhkosairautta, diabetesta ja sairaalloista lihavuutta sairastavat.

Israelilaisten tutkimus julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicine -lehdessä, ja siinä hyödynnettiin lähes 1,3 miljoonan yli 60-vuotiaan israelilaisen rekisteritietoja. Israelissa yli 60-vuotiaiden neljännet rokotukset aloitettiin kuluvan vuoden tammikuussa.

Neljän viikon seurannassa uudet omikrontartunnat olivat harvinaisempia neljännen rokotteen saaneilla kuin samanikäisillä, jotka olivat saaneet vain kolme rokotusta, tulokset osoittivat. Suojavaikutus kuitenkin heikkeni seuraavien viikkojen aikana.

Neljännen rokotuksen saaneilla oli myös vähemmän vakavia sairaalahoitoa edellyttäviä koronavirusinfektioita ja tämä vaikutus näkyi vielä kuusi viikkoa rokotuksen saamisesta. Hyödyt näkyivät verrattuna vain kolme rokotusta saaneisiin.

Neljännet koronarokotteet hyödyksi riskiryhmille

Israelilaisten havainnot vahvistavat näyttöä neljänsien rokotusten hyödyistä ja tukevat nykyistä käytäntöä tarjota niitä iäkkäille riskiryhmäläisille. Tulokset olisi kuitenkin hyvä vahvistaa pitemmissä seurantatutkimuksissa.

Vastaavia selvityksiä olisi hyvä tehdä myös uusien koronavirusvarianttien aikana.

Mitä koronapandemia opetti? Uutisaamussa vierailleet asiantuntijat olivat yksimielisiä suurimmasta kriisin aikana tehdystä virheestä. Katso keskustelu alta.

Asiantuntija pohtivat Uutisaamussa, mikä oli koronapandemian pahin virhe 8:00
KATSO VIDEO: Asiantuntijat yksimielisiä: Tämä oli pahin virhe koronakriisissä.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat