Onko Nato-maita Venäjällä pelotellut Trump oikeassa ja voiko USA lähteä Natosta? Suurlähettiläs vastaa MTV:lle

Tuleeko Suomen uuden presidentin varautua Trumpin nousuun? 10:32
Mikä selittää Trumpin suosiota Yhdysvalloissa? Katso videolta koko haastattelu

Suomen Washingtonin-suurlähettiläs ei usko, että Trump vetäisi Yhdysvaltoja pois Natosta, mikäli hänet valittaisiin presidentiksi.

Yhdysvaltain entinen presidentti ja republikaanien todennäköinen presidenttiehdokas Donald Trump totesi lauantaina, ettei Yhdysvaltojen tule suojella Venäjän hyökkäykseltä sellaisia Nato-maita, jotka eivät maksa edellytettyä osuutta puolustusmenoistaan.

Trumpin mukaan ”erään suuren maan presidentti” olisi kysynyt häneltä, tulisiko Yhdysvallat apuun, jos Venäjä hyökkäisi ja maa ei olisi maksanut vaadittua osuutta.

– Ei, en suojelisi teitä. Itse asiassa rohkaisisin heitä [Venäjää] tekemään mitä ikinä heitä huvittaa. Teidän täytyy maksaa, Trump totesi.

Suomen Washingtonin-suurlähettiläs Mikko Hautala katsoo kommentin olevan linjassa Trumpin aiemman retoriikan kanssa. 

Hautalan mukaan kommentti vetoaa Trumpin kannattajakuntaan, jossa moni kokee, että Yhdysvallat on maksanut liikaa ja Eurooppa liian vähän. Trumpin kommentti luo myös Euroopan maille painetta käyttää lisää varoja puolustukseen. 

Naton tavoitteena on, että jokainen jäsenmaa käyttäisi puolustusmenoon kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Suomi yltää tavoitteeseen, mutta kaikki maat eivät. Jäsenmaista eniten varoja puolustukseensa käyttää Yhdysvallat.

Voisiko Yhdysvallat lähteä Natosta?

Hautala ei usko, että Trump vetäisi Yhdysvallat pois Natosta, mikäli hänet valittaisiin presidentiksi.  Päätöksellä olisi Hautalan mukaan isoja vaikutuksia koko Yhdysvaltain liittolaisjärjestelmään myös Aasiassa.

– Pidän ääriskenaariota aika pienenä. 

Hautalan mukaan Trump on ollut epämääräinen puheissaan Nato-politiikastaan. Presidenttikaudellaan Trumpin retoriikan ja käytännön toimien välillä oli selkeä ero.

– He eivät irtautuneet Natosta eivätkä tehneet muita kuin aika lailla päinvastaisia toimia.

Pitääkö Suomessa varautua?

Yhdysvalloissa käydään presidentinvaalit marraskuussa. Trump on selvä ennakkosuosikki republikaanien ehdokkaaksi marraskuun presidentinvaaleihin. 

Hautala ei pidä kaikkein todennäköisimpänä vaihtoehtona Trumpin valintaa presidentiksi. Hänen mukaansa Trumpin voittoon ja paluuseen presidenttitehtävään tulee kuitenkin varautua.

– On varmasti keinoja, joilla sitäkin tilannetta pystytään ikään kuin hoitamaan, näin oli viimeksikin.

Hautala korostaa, että tärkeintä Euroopassa on pitää huolta omasta puolustuskyvystä.

– Sen rakentaminen ei ole missään nimessä Trumpista tai kenestäkään muusta riippuvainen, vaan se on riippuvainen eurooppalaisista itsestään.

Lue myös:

    Uusimmat