Trumpin ex-neuvonantaja MTV:n erikoishaastattelussa: "Jos Trump valitaan uudelleen, hän vetää Yhdysvallat pois Natosta – siihen ei kongressia tarvita"

"Jos Trump valitaan uudelleen, hän vetää Yhdysvallat pois Natosta" 2:23
Katso videolta Trumpin ex-neuvonantajan kommentit!

Moni Euroopan johtaja seuraa huolestuneena Donald Trumpin marssia kohti Valkoista taloa. Trump uhkasi presidenttinä lähteä Natosta ja kampanjatilaisuuksissaan Trump on toistanut uhkauksensa. Trumpin entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin mukaan huoleen on syytä.

– Jos Trump valitaan uudelleen, hän tulee toteuttamaan uhkauksensa ja vetää Yhdysvallat pois Natosta. Se olisi Yhdysvalloille katastrofaalinen virhe, joka rampauttaisi koko liittouman ja lisäisi turvattomuutta ja epävarmuutta Pohjois-Atlantilla, Bolton kertoo MTV Uutisille.

Miksi hän tekisi niin?

Koska hän ei ymmärrä liittoumia ja niiden välisiä suhteita. Puolustusliitto Nato toki hyödyttää eurooppalaisia jäsenmaita, mutta se on myös Yhdysvalloille hyödyksi. Trump ei yksinkertaisesti ymmärrä tätä logiikkaa. Sen lisäksi siitä saisi isot otsikot, jonka avulla kaikki huomio keskittyisi hänen suosikkiaiheeseen, häneen itseensä.

Konkarirepublikaani Bolton on tunnettu siitä, että hän sanoo mitä hän ajattelee. Bolton riitautuikin Trumpin kanssa Valkoisessa talossa, potkujen jälkeen hän on toiminut republikaanien keskuudessa Trump-kriitikkona. Trump on myös sanonut, että hänen Nato-uhkauksensa toimivat myös kiristyskeinona, jotta Eurooppa kohtelisi Yhdysvaltoja reilusti.

– Ja kuka määrittää, mikä on reilua? Donald Trump! Jos luulitte, ettei tarvitsekaan huolestua, teette pahan virheen. Ja jos kysyt tavalliselta amerikkalaiselta, miksi meidän pitäisi käyttää enemmän rahaa, jotta Saksa saa kasvattaa hyvinvointivaltiotaan? Siihen ei ole hyvää vastausta.

Boltonin mukaan edes tuore laki, jonka mukaan presidentti tarvitsee vetäytymiselle kongressin tuen, ei Trumpia pysäyttäisi.

– Olen auttanut urallani presidenttejä vetäytymään erilaisista sopimuksista eikä siihen kongressia tarvita. On totta, että tuoreen lain mukaan vaaditaan myös kaksi kolmasosaa kummastakin kamarista, mutta se on perustuslainvastainen hanke. En usko, että Trump piittaa siitä. Jos vetäytymisestä seuraisi oikeustaistelu, niin jo se käräjöinti vahingoittaisi tärkeimpiä liittolaissuhteita ja lopulta Trump voittaisi väännön korkeimmassa oikeudessa.

Erityisen varoituksen Bolton lähettää Ukrainaan.

– Trumpille kaikki on diilien hieromista. Hän voi helposti tehdä diilin, jolla hän pakottaa toisen antautumaan. Jos olisin Ukraina, olisin huolissani.

"Kuin eläisi flipperin sisällä"

Trump on tuleva republikaanien ehdokas presidentiksi eikä Trump-kriittisillä republikaaneilla ei ole nykypuolueessa enää liikkumatilaa. Bolton ei haluaisi edes omia Valkoisen talon kokemuksiaan toistaa.

– Trumpin Valkoisessa talossa työskentely oli kuin eläisi flipperin sisällä. Siellä ei noudateta tavallisia poliittisia prosesseja. En toivoisi samaa kenellekään.

Pakko kuitenkin kysyä, olisitteko kiinnostunut mistään virasta Trumpin hallinnossa?

Voin kertoa, ettei hän soita enkä minä vastaa puhelimeen, Bolton naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat