Onko Made in Bangladesh -merkintä vaatteessa varoitusmerkki ostajalle? – "Ei ole reilua sälyttää vastuuta kuluttajalle"

Made in Bangladesh: Mistä tunnistaa vastuullisen markettivaatteen? 8:17
KATSO KOKO KESKUSTELU VIDEOLTA: Millaisia parannuskohtia S-ryhmän yhteistyötehtaista löytyi? Mistä tietää onko vaate vastuullisesti tuotettu?

Pelastakaa lapset selvitti, millaisissa oloissa bangladeshilaisilla tekstiilitehtailla valmistetaan tuotteita S-ryhmän liikkeisiin myytäviksi. Selvitystyö keskittyi lasten ja naisten oikeuksiin sekä perheystävällisyyden toteutumiseen. Asiantuntijoiden mukaan halun vastuulliseen toimintaan tulee löytyä tuotteen valmistajalta, jotta tavoitteisiin päästään.

Yhä useammat kuluttajat haluavat tukea vastuullisesti toimivia yrityksiä, jotka huomioivat työntekijöidensä työolosuhteet tuotantoketjun alusta loppuun saakka.

Haastavaksi vastuullisen kuluttamisen tekee se, että tuotteiden koko tuotantoketjua voi olla haasteellista selvittää.

Toisin kuin moni luulee, voi vaatteen vastuullisuudesta olla varmempi, jos ostaa ne isoista ketjuista tai yrityksistä kuin pienistä artesaaniyrityksistä, jotka eivät kerro avoimesti tuotantoketjustaan, kertoo Camilla Ekholm, yritysyhteistyöpäällikkö, Pelastakaa lapset ry:stä Huomenta Suomessa.

– Kuluttajan on hirveän vaikea tietää, mitkä tuotteet todella ovat vastuullisesti tuotettuja.

– Ei ole reilua sälyttää vastuuta kuluttajalle vaan yritysten pitää tehdä asian eteen paljon töitä, S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Niina Elomaa yhtyy Ekholmin viestiin.

Aina vastuullisuudesta huolehtiminen ei ole helppoa myöskään yrityksille itselleen, vaikka erilaisia selvityksiä voi tehdä.

Siinä missä Elomaa luottaa niihin bangladeshilaisiin tekstiilitehtaisiin, jotka tuottavat S-ryhmän omamerkkituotteet, tiedostaa hän, että ongelmia voi piillä tuotantoketjun aiemmissa vaiheissa.

– Meillä on tietyt vaatimukset raaka-aineille kuten puuvillalle, että sen pitää olla sertifioitua tai luomua.

– Samoin meillä on tarkat vaaatimukset yhteistyötehtaillemme, mutta se ketju siellä välissä on alue, jota emme näe. Ennen tekstiilin päätymistä tehtaalle se on käynyt raaka-aineen keräämisen jälkeen läpi 5–6 porrasta.

Halu vastuullisuuteen täytyy löytyä jo tuotantomaasta

Camilla Ekholmin mukaan Made in Bangladesh -lappujen taakse mahtuu monenlaisia tuottajia, mutta S-ryhmän omamerkkituotteita valmistavilla tehtailla työolot olivat kaksivuotisen selvitystyön mukaan kunnossa.

Samat tehtaat tuottavat tavaraa markkinoille myös useille muille yrityksille.

– Selvityksestä löytyi tyypillisiä epäkohtia kuten elämiseen riittämätön palkka ja se, että pienten lasten vanhemmat joutuvat tekemään ylitöitä. Löytyi myös helposti korjattavia asioita, kuten se, että työntekijöiden lapset saavat syntymätodistuksen.

Yllä olevalta videolta näet, millaiset tulokset selvitystyöstä saatiin ja mitkä asiat S-ryhmän käyttämillä bangladeshilaisilla tekstiilitehtailla pitää vielä korjata.

Työoloja ei paranneta kuitenkaan vain suomalaisten tahdosta. Taustalla pitää olla paikallisten yrittäjien halu vastuullisempiin työoloihin, sanoo Niina Elomaa.

– Keskeinen asia on, että bangladeshilaiset tehtaat haluavat itse oppia tekemään tuotannostaan vastuullisempaa ja että he valvovat sitä myös itse. Käymme heidän kanssaan jatkuvaa dialogia siitä, miten toimintaa voi kehittää vastuullisemmaksi.

– Toki myös pelko tilausten päättymisestä, jos vaatimuksemme vastuullisuudesta eivät toteudu, toimii kannusteena.

Artikkelia korjattu 28.4.2023 klo 8.35. Korjattu Camilla Ekholmin sitaattia: Selvityksestä löytyi tyypillisiä epäkohtia kuten elämiseen riittämätön palkka ja se, että pienten lasten vanhemmat joutuvat tekemään ylitöitä. Löytyi myös helposti korjattavia asioita, kuten se, että työntekijöiden lapset saavat syntymätodistuksen. Aikaisempi versio: Ne epäkohdat, joita löytyi, on helppo korjata.

Lue myös:

    Uusimmat