Onko Lukko liian kova pala Ilvekselle? Ennakkosuosikin kaataminen vaatii täydellistä onnistumista – "Ei kovin monta virhettä tarvitse tehdä"

3:48
Videolla Petteri Sihvonen ennakoi SM-liigan pudotuspelejä.

Runkosarjan voittanut Lukko lähtee selkeänä ennakkosuosikkina Ilvestä vastaan pelattavaan pudotuspelisarjaan. C Moren jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen uskoo, että Ilveksen jatkomahdollisuudet riippuvat täysin avauskohtaamisesta.

Runkosarjan vakuuttavasti voittanut Lukko on kevään pudotuspelien suurin ennakkosuosikki. Puolivälieriin tiensä selvittänyt Ilves joutuu kovan paikan eteen, sillä Lukko on monella osa-alueella aivan SM-liigan kärkeä.

– Lukkohan on ylivoimaisesti luistelevin joukkue. Tuo täytyy Ilveksen saada voitettua. Lähtökohtaisesti Ilveksellä saattaisi siihen pieni sauma olla, mutta siinä ei saa epäröidä ollenkaan. Lukko on paras murtamaan keskialueen trappia. Heillä on eri variaatioita, joilla tulevat trapin läpi, C Moren jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen listaa.

Myös Lukon kiekoton pelaaminen on erinomaisella tasolla.

– Lukolla on karvauspeli ylivoimaisesti liikkuvin. Vaikka se purettaisiin, he tulevat valtavalla takapaineella valtavalla vauhdilla kiekolliseen kiinni. Hiton usein se päättyy riistoon, koska se on vähän heidän järjestämä ansa. Se päättyy aika usein riistoon ja nopeaan vastaiskuun, missä Lukko on todella hyvä. Ne tulee niin kovalla paineella omiin, ettei heidän tarvitse kuin vähän kiskoja kääntää niin sama vauhti jatkuu. Sitä on tosi vaikea puolustaa, Lehkonen summaa.

Lukon aggressiivinen paineistaminen ja karvauspeli voi olla Ilvekselle liian kova pala purtavaksi. Jo KooKoota vastaan pelatut pudotuspeliottelut osoittivat Ilveksen akilleen kantapään.

– Ilveksellä oli pirusti ongelmia pakiston avauspelaamisen kanssa. Paine on nyt ihan eri levelillä kuin KooKoon kanssa, vaikka KooKookin paineisti. Näimme, kuinka pulaan Ilveksen pakisto joutui kiekollisessa pelissä, koska hyökkääjät tuppaavat karkaamaan ihan hitosti. Siellä on paljonkin epävarmuutta. Ei kovin monta virhettä erää kohden tarvitse tehdä, niin häkki heiluu, Lehkonen toteaa.

KooKoo sysäsi Ilveksen perjantaina kunnolla kuilun partaalle vahvalla rynnistyksellään ja Ilves olikin toisessa osaottelussa täysin vastaantulijana. Tupsukorvat selvisivät ahdingosta kuitenkin niukasti kuivin jaloin. Nyt vastus on kuitenkin kovin mahdollinen.

Lehkosen mukaan Ilveksen nuorten hyökkääjien puolustustaidot eivät ole riittävän kovalla tasolla.

– Ilveksen pojat ovat artisteja. He ovat tykänneet pelata vähän omanlaista jääkiekkoa, joka perustuu yksi vastaan yksi hyökkäyspelaamiseen. Nyt on totaalisen kova laatujoukkue vastassa.

– Siellä ei yksinkertaisesti henkilökohtaisella tasolla osalla jätkistä riitä puolustuspelitaidot, mikä aiheuttaa sen, että he joutuvat kauheaan mankeliin omissa, kun he eivät osaa puolustaa.

Suurta roolia ottelusarjassa näyttelee myös maalivahtipelaaminen. Lukon ykkösvahdin viittaa harteillaan kantava Lassi Lehtinen on sarjan parhaimpia maalivahteja ja on kauden aikana osoittanut tasonsa illasta toiseen.

Ilveksen Eetu Mäkiniemen otteet ovat olleet kauden aikana ailahtelevaisia. Mäkiniemi pelasi kuitenkin kaksi upeaa ottelua KooKoota vastaan ja oli osaltaan vahvasti siivittämässä Ilvestä puolivälieriin. Lukko tarjoaa Mäkiniemelle kuitenkin todellisen testin.

– Mäkiniemi pelasi yhden 120 minuutin tosi kovan stressitestin. Mäkiniemellähän ei ole pitkää periodia, että hän olisi pystynyt pelaamaan huippupelin huippupelin jälkeen. Nyt se pitäisi ajoittaa maanantaihin.

Mäkiniemen on oltava maanantain avausottelussa parhaimmillaan. Avausottelun voittaminen olisi Ilveksen jatkohaaveiden kannalta elintärkeää.

– Sen on tapahduttava ensimmäisessä pelissä. Maalivahdin pitäisi pystyä ryöstämään, koska laukauksia maalia kohti tulee 40-60. Rumputuli tulee olemaan Rauman kotipelissä tosi kova. Tuo pitäisi pystyä ryöstämään.

– Selvästi kovemmalle tulee joutumaan Mäkiniemi kuin Lehtinen toisessa päässä. Ensimmäisessä pelissä hänen pitää pystyä ryöstämään. Siitä ei ole kahta sanaa.

Lehkosen arvio: Lukko jatkoon voitoin 3-0.

Puolivälierät käynnistyvät maanantaina 19. huhtikuuta. Kaikki ottelut nähtävissä cmore.fi-suoratoistopalvelussa.

Kello 16.00
Lukko - Ilves
TPS - Pelicans

Kello 18.30
HIFK - Kärpät
Tappara - KalPa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja