Kokenut SM-liigakonkari hylkäsi perheensä ison unelman takia – haaviin kalaa ja kultamitali: "Nyt kerätään sen hedelmiä"

1:29
Toni Koivisto iskee ylivoimalla kiekon Tapparan verkkoon.

Rauman Lukon Toni Koivisto, 38, viettää SM-liigakauden lopun eristyksissä luonnon helmassa seuran omassa elämyskeskuksessa. Kaikki tähtää nyt siihen, että komean uran tehnyt vauhtilaituri juhlii kauden päätteeksi uransa ensimmäistä Suomen mestaruutta. 

Lukon hyökkääjä Toni Koivisto joutuu miettimään tarkkaan, ettei hän koukkaa Äijänsuolta lähtiessään vahingossa, vanhasta muistista kotiin. 

Koivisto on yksi Lukon pelaajista, jotka viettävät koko pudotuspelien ajan vapaa-aikansa Hyvinvointi ja Elämyskeskus Helmirannassa. Samaan ratkaisuun ovat päätyneet ainakin Eetu Koivistoinen, Miska Kukkonen, joukkueenjohtaja Mika Kuosmanen, hieroja Tomi Pihkoluoma ja kenties ainakin osa valmennustiimistä. 

– Mikäs täällä ollessa meren äärellä hyvissä mökeissä, Koivisto kertoo iltaruuan valmistuksen lomassa MTV Urheilulle. 

Lukkolaiset saivat jäädä vapaaehtoisesti karanteeniin. Koivistolla on kaksi kouluikäistä lasta, ja vaimo kohtaa paljon ihmisiä parturikampaajan ammatissaan. 

Koivisto myöntää, että tuntuu oudolta soittaa perheelle videopuhelu kotiin 20 kilometrin päähän. 

Mutta nyt kaiken keskipisteessä on jääkiekko. 

Lukossa ei jätetä mitään sattuman varaan. 

Rakkaus lajiin säilynyt

Koivisto, 38, hakee huipennusta komealle SM-liigauralleen, joka alkoi Lukossa jo kaudella 1999–2000. Hän voitti Kärpissä hopeaa 2009 ja pronssia Lukossa 2014, mutta kulta on vielä pokkaamatta. 

Jotain Koiviston uran pituudesta kertoo sekin, että tulokaskaudella joukkueessa pelasi nykyinen valmentaja Erik Hämäläinen. Hän pelasi Jarkko Kauvosaaren kanssa jo junnuissa, ja maalivahtivalmentaja Mikael Vuoriokin on vanha pelikaveri. 

Koivisto voi uraa jatkaessaan rikkoa Hämäläisen tapaan tuhannen ottelun rajan, sillä runkosarjassa pelejä on jo 944.

– Olen pysynyt ehjänä fyysisesti ja henkisesti. Rakkaus lajiin on säilynyt, Koivisto luettelee pitkän uran tekijöitä. 

Luisteluvauhdissa mukana

Koivisto iski parhaimmillaan Kärppien hopeakautena runkosarjan 58 ottelussa 62 pistettä. Rooli on pienentynyt ja tehopisteetkin luonnollisesti sitä kautta, mutta puolustavammankin tehtävän hän hoitaa mukisematta. Runkosarjassa syntyi kahdeksan maalia ja seitsemän tehopistettä. 

Koivisto on aina tunnettu pelaajana, joka hoitaa oheisharjoitukset palautteluineen viimeisen päälle. Vaikka pelien tempo on noussut Koiviston aikuisuran aikana valtavasti, hän on pysynyt mukana vauhdissa. 

– Luistelu on ollut aina vahvuuteni. Ehkä sekin vaikuttaa siiehn, että olen pystynyt pelaamaan näin pitkään. 

(Juttu jatkuu videon alla)

0:45
Toni Koivisto esitteli nopeuttaan TPS:ää vastaan. 

Luonnetta mitattiin kesällä

Lukkolaiset pettyivät pahasti viime kauden keskeyttämisestä, koska mahdollisuudet mestaruuteen olivat silloinkin mainiot. Tunteen hälvennettyä alkoi kova työ kohti uutta tavoitetta. 

Koivisto muistuttaa, että valmennus on tehnyt Pekka Virran johdolla hyvää työtä jo pitkään, unohtamatta urheilutoimenjohtaja Kalle Sahlstedtia

– Nyt kerätään sen hedelmiä. 

Päivittäinen tekeminen ja urheilullisuus ovat kiekkojargonia, jotka huutavat perään tarkempaa määrittelyä. Lukon kohdalla se tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei oven taakse muodostu enää pitkiä loukkaantuneiden jonoja. Jos viikonloppuna tulee pelissä vamma, lääkärillä käydään jo sunnuntaina ja maanantaina on kuntoutusohjelma selvillä. 

Jos peliä ennen sovitaan, että kärkikarvaaja ajaa päätyyn asti kiinni, hän tekee niin. 

Ryhdikkyys on kaiken keskiössä. 

– Pelaajat ottavat paljon itse vastuuta. Sitä mitattiin esimerkiksi kesällä, kun jokainen harjoitteli paljon itsekseen. 

Jo Virran läsnäolo toi otetta

Lukon kauteen tuli yllättävä käänne, kun Virta joutui  koronan takia tehohoitoon lähes kuukaudeksi. 

– Kyllä sitä sokiksi voi kutsua, Koivisto myöntää. 

Virran lähtö söi väistämättä energiaa. Vaikka Hämäläinen ja Kauvosaari ovat päteviä valmentajia, he eivät voi hypätä Virran persoonapukuun. 

Lukon pistetahti säilyi edelleen hyvänä, eikä piikkipaikasta pitänyt luopua. Silti on vain yksi Pekka Virta. 

– Jo Pekan läsnäolo tuo sellaista auktoritääristä otetta. Kun hän tuli takaisin, palasimme asioihin, joissa olemme parhaimmillamme. 

Niitä asioita ovat esimerkiksi kova kamppailuvoima, raaka luistelu ja yhtenäinen pelisysteemi, joka nojaa vakaaseen kiekolliseen peliin sekä omalla alueella että hyökkäyspäädyssä. 

Yhdistetty kala- ja mitalisaalis

Urheilijan elämä on hankalaa. Ensin pitäisi olla kirkas tavoite kaukana mielessä, mutta samalla pitäisi keskittyä juuri tähän hetkeen. 

– Tietenkin haluaisin voittaa kultamitalin juuri Lukossa, mutta ei se pakottamalla tule. Aika paljon on tekemätöntä työtä edessä. 

Metsästystä ja kalastusta harrastava Koivisto suunnitelee lähtevänsä virvelöimään välipäivinä Rauman vesistöillä. Kuulemma yhdistetty kala- ja mitalisaalis kuulostaa hyvältä yhdistelmältä. 

– Sillä asenteella on lähdetty, että täällä Helmirannassa ollaan SM-liigan loppuun asti. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja