Onko lemmikkisi vakuutuskelpoinen? Tällainen koira tai kissa kelpaa vakuutusyhtiöille

Jos lemmikki sairastuu äkillisesti tai vammautuu yllättäen, vakuutus auttaa – tietyin ehdoin. Vertailimme lemmikkien vakuutukset!  

– Meillä Helsingin Eläinlääkärikeskuksessa käyvistä eläinpotilaista koirilla on noin joka neljännellä vakuutus, kissoista vain satunnaisesti, lähinnä rotukissoilla. Esimerkiksi Ruotsissa tiettävästi suurin osa koirista on vakuutettuja eläinlääkärikulujen varalta; meillä Suomessa tullaan huomattavasti jälkijunassa, kertoo pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Jukka Marttila.

Jos lemmikki sairastuu äkillisesti tai vammautuu yllättäen, vakuutus voi auttaa.

– Kaikki leikkaukset, laboratoriotutkimukset ja muut erikoistutkimuksia vaativat sairaudet ovat nykyään kalliita toimenpiteitä. Vakuutusyhtiöt tutkivat jokaisen tapauksen ja korvaavat vakuutusehtojen mukaan omavastuuosuuden ylittävän osan eläimenomistajalle, mikäli eläimen sairaus kuuluu vakuutusehtojen mukaan korvauksen piiriin.

On kuitenkin paljon sairauksia, joita vakuutusyhtiöt eivät korvaa. Vakuutusehtoihin kannattaa aina tutustua tarkkaan, jotta välttyy yllätyksiltä.

– Tavallisimmin nuorten koirien kasvuun ja kehitykseen liittyvät perinnöllistaustaiset sairaudet eivät kuulu vakuutuskorvausten piiriin. Monet eläinten terveyden vaalimiseen tarkoitetut hoidot, kuten rokotukset, hammaskiven poistot tai sterilaatioleikkaukset eivät kuulu vakuutuksesta korvattaviin eläinlääkärikuluihin.

Joiltain vakuutusyhtiöiltä korvauspäätöksen saa heti käynnin yhteydessä. Silloin korvattavista hoidoista tarvitsee maksaa vain omavastuuosuus. Marttila uskoo, että vakuuttaminen kannattaa.

– Eläinten sairauksien hoito on nykyisin monipuolista, yksityiskohtaista, yksilöllistä ja perusteellista; tehokkuudella ja uusilla hoito- sekä tutkimusmenetelmillä lemmikkien hoito on lähes yhtä tasokasta ja tuloksekasta kuin ihmistenkin hoito. Hoidolla on kuitenkin hintansa. 

Millaisia vakuutuksia on?

Vakuutuksen hinta perustuu lemmikin yksilöllisiin ominaisuuksiin, ja se myönnetään terveysselvityksen jälkeen.

Kun vakuutat lemmikkiäsi, muista aina tarkistaa seuraavat seikat:

  1. Onko lemmikkisi vakuutuskelpoinen?
  2. Mitä vakuutus itse asiassa korvaa?
  3. Liittyykö vakuutukseen vaatimuksia?
  4. Missä vakuutus on voimassa? Matkustava lemmikki tarvitsee erityisiä vakuutuksia.

Vertailimme vakuutuksia – katso tiedot alta!

Vakuutusyhtiö: Lähitapiola

Vakuutuksen saa vähintään 5-viikkoiselle, mutta alle 7-vuotiaalle koiralle tai kissalle.

Kissan henkivakuutus on voimassa 13 vuoden ikään asti. Koiran henkivakuutus on voimassa eräillä roduilla vain 8 vuoden ikään asti, muilla 10 vuoden ikään. "Kahdeksan vuoden rotuja" ovat landseer, leonberginkoira, newfoundlandinkoira, lyhyt- tai pitkäkarvainen bernhardinkoira, berninpaimenkoira, bullmastiffi, mastiffi, napolinmastiffi, englanninbulldoggi, irlanninsusikoira, skotlanninhirvikoira ja tanskandoggi.

Huomioi!

Vakuutuksia voi usein jatkaa erityisillä lisävakuutuksilla. Koiran voi vakuuttaa esimerkiksi sen varalta, että se vahingoittaa jonkun omaisuutta.

Eläinlääkärikuluvakuutus korvaa sairauden tai tapaturman tutkimisesta ja hoidosta aiheutuneita eläinlääkärikuluja. Vakuutus voi olla voimassa koiran tai kissan koko eliniän. 

Henkivakuutus korvaa, kun eläin on kuollut tai kadonnut Suomessa. Vakuutus korvaa myös, kun koira tai kissa on sairastunut tai vahingoittunut tapaturmaisesti niin pahoin, että se on lopetettava. Henkivakuutuksen voi tosin ottaa vain rekisteröidylle kissalle.

Vakuutusyhtiö: If

Vakuutuksen saa terveelle, vähintään 6-viikkoiselle ja enintään 5-vuotiaalle koiralle tai kissalle. Tapaturmaisen kuoleman varalta voi vakuuttaa yli 6-vuotiaan eläimen.

Huomioi!

Useimmat vakuutusyhtiöt vakuuttavat myös hevosia.

Vakuutusmalleja on kaksi, laaja ja perus. Laaja koira- ja kissavakuutus korvaa eläinlääkärikulut, sairauden tai tapaturman aiheuttaman kuoleman, katoamisen ja varkauden. Perusvakuutus ei korvaa eläinlääkärikuluja.

Omistajalle korvataan lemmikin rahallinen arvo,  jos se katoaa, varastetaan tai menehtyy tapaturmaan, sairauteen tai jos eläin täytyy lopettaa sairauden takia.

Ifin koiravakuutuksen saa vain, jos on jo ottanut Ifin kotivakuutuksen. Kennelliiton jäsenelle annetaan alennusta. 

Vakuutusyhtiö: Fennia

Koiran ja kissan tapaturma- ja sairausvakuutuksilla voi vakuuttaa sekarotuisia koiria ja maatiaiskissoja, joiden ikä on kuudesta viikosta kuuteen vuoteen. Koiran ei tarvitse olla rekisteröity.

Vakuutus myönnetään terveysselvityksen perusteella. Vakuutus päättyy sen vakuutuskauden lopussa, jolloin koira täyttää 10 vuotta ja kissa 13 vuotta.

Huomioi!

Moni vakuutus ei korvaa, jos sairauden tai lopetuspäätöksen taustalla on eläimen luonnevika, käyttäytymishäiriö, synnynnäinen tai perinnöllinen vika tai sairaus, rakennevika tai kasvuhäiriö, taloudelliset syyt tai tapaturma tai sairaus, joka on sattunut ennen vakuutuksen voimaantuloa.

Vakuutukset ovat tapaturma- tai sairausvakuutuksia. Sairausvakuutuksiin sisältyy myös tapaturma. Vakuutuksiin voi ottaa turvan kuoleman varalta tai hoitokulujen varalta, tai molemmat.

Kuoleman varalta eläin vakuutetaan sen käyvän arvon mukaan. 

Tässäkin tapauksessa eläimen vakuuttajalla tulee olla saman yhtiön kotivakuutus.

Vakuutusyhtiö: OP Pohjola

Vakuuttaa voi kuusi viikkoa täyttäneen, mutta alle 7-vuotiaan koiran tai rekisteröidyn rotukissan. Vakuutus on voimassa, kunnes lemmikki täyttää kymmenen vuotta.

Hoitokuluvakuutus korvaa kuluja, jos eläin sairastuu tai loukkaantuu. Eläinvakuutus korvaa menetyksen, jos lemmikki katoaa tai kuolee.

Huomioi!

Jotkut vakuuttajat vaativat, että eläin on rekisteröity Suomen Kennelliiton rekisteriin tai Suomen Kissaliittoon. Usein "pelkälle" lemmikille ei saa vakuutusta, vaan omistajan kotivakuutuksen on oltava lemmikin vakuuttavassa yhtiössä.

Hoitokuluvakuutus korvaa hoitokuluja. Hoitokuluvakuutuksen hintaan vaikuttavat enimmäiskorvauksen ja omavastuun lisäksi eläimen rotu ja ikä sekä omistajan asuinpaikka. Enimmäiskorvauksen määrän voi valita eri vaihtoehdoista.

Lemmikin tapaturmainen kuolema korvataan tiettyyn euromäärään asti myös Pohjolan kotivakuutuksesta. Hoitokuluvakuutuksen voi ottaa ilman kotivakuutusta.

Vakuutusyhtiö: Pohjantähti

Vakuutuksen saa yli kuusiviikkoiselle, mutta alle 10-vuotiaalle koiralle tai kissalle. Vakuutus on voimassa, kunnes lemmikki täyttää 15 vuotta.

Vakuutus myönnetään terveysselvityksen perusteella. Vakuutus voi korvata esimerkiksi hoitokuluja eläinlääkärillä tai lemmikin kuoleman.

Huomioi!

Koiran ja kissan vakuutus voi lakata olemasta voimassa, kun lemmikki on tietyn ikäinen, esimerkiksi yli kymmenvuotias.

Sekarotuinen tai rekisteröimätön lemmikki voidaan vakuuttaa maksimissaan 1000 euron arvosta. Rekisteröity eläin sen sijaan voidaan vakuuttaa pennun todellisen arvon mukaan. Tässä tapauksessa rekisteröinnillä on siis merkitystä vakuuttamiseen.

Vakuutusmäärä ei laske, vaikka lemmikki ikääntyykin. Katoamisen vuoksi korvauksen voi saada vain koirasta, ei kissasta.

Lemmikkivakuutuksen saaminen edellyttää myös muuta asiakkuutta Pohjantähdessä.

Vakuutusyhtiö: Turva

Vakuutuksen saa vähintään kahden kuukauden, enintään kuuden vuoden ikäiselle terveelle koiralle. Vakuutettavan koiran tulee olla Suomessa rekisteröity Suomen Kennelliiton rekisteriin, kissan taas Suomen Kissaliittoon.

Sekarotuisia koiria voidaan myös vakuuttaa, vaikka Turvan mukaan niitä vakuutetaan jalostettuja koiria vähemmän.

Lemmikin terveydentilalla on vaikutusta vakuutuksen myöntämiseen, ja molemmat lemmikkieläinvakuutukset päättyvät vakuutuskauden lopussa sinä vuonna, jonka aikana eläin täyttää 10 vuotta.

Lemmikkiturva on perusvakuutus kuoleman ja menettämisen varalle, ja eläinlääkärikuluja korvaavan vakuutuksen joutuu ottamaan erikseen. Lemmikkieläinvakuutuksen ottaminen vaatii myös kotivakuutuksen samasta yhtiöstä.

Kummastakaan vakuutuksesta ei korvata ulos vapaaksi päästetylle kissalle aiheutuneita vahinkoja tai kustannuksia. 

Miten jotakin sopimatonta syönyttä lemmikkiä hoidetaan? 


Lue myös:

    Uusimmat