Koirien vakuutusmaksuissa voi olla jopa satojen eurojen eroja – mitkä rodut kuuluvat kalliiden vakuutettavien joukkoon?

Rotukoiran vakuuttamisesta voi joutua maksamaan yli satasen kuukaudessa – mitkä ovat halvimmat ja mitkä kalleimmat rodut? 10:02
Mitkä koirarodut kuuluvat edullisten vakuutettavien joukkoon, entä mitkä kalliiden? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Koiran omistaminen ei ole mitään halpaa puuhaa ja jos huonosti käy, voi eläinlääkäriin upota jopa tuhansia euroja rahaa. Siksi osa koiranomistajista päätyy vakuuttamaan lemmikkinsä ihan vain kaiken varalta, mutta mistä johtuu, että joidenkin koirien kohdalla vakuutusmaksut ovat huomattavasti korkeampia kuin toisten?

Eläinvakuutusyhtiö Agrian maajohtaja Heidi Elomaa selittää, että eri roduilla on erilainen terveystilanne, mikä vaikuttaa oleellisesti myös vakuutusmaksujen määrään.

– Vakuutusten hinnat perustuvat siihen, paljonko kuluja rodulle tulee. Esimerkiksi minkälaisia perinnöllisiä sairauksia niillä on.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen Elomaan mukana studiossa oli myös hänen koiransa, tanskandoggi Marty.

Martyn rotu kuuluu yksiin kalliimmista vakuutettavista roduista.

– Tanskandoggi on sellainen rotu, jolla on useampia perinnöllisiä sairauksia, jotka me tiedämme. Sen lisäksi tanskandogeilla on ison kokonsa ja rintakehänsä leveyden puolesta tällainen vaiva kuin vatsalaukun kiertymä, joka koskee myös muita isoja jättirotuja, Elomaa sanoo. 

Maaseudulla asuvan vakuutusmaksu on erilainen kuin kaupungissa asuvan

Myös koiranomistajan asuinpaikkakunnalla on merkitystä koiran vakuutuksen hintaan.

– Vakuutuksissa sillä on aina merkitystä, että missä asuu. Tämä johtuu ihan siitä, että miten tavoittaa palveluita ja minkä tasoisia ne palvelut on. Jos ajatellaan, että asuu pääkaupunkiseudulla, niin tarjolla on paljon korkeatasoista hoitoa ja diagnostiikkaa vuorokauden ympäri, Elomaa sanoo.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Kaupunkiolosuhteissa myös vahinkoja voi tapahtua enemmän esimerkiksi liikenteessä.

Koirien vakuuttaminen ei Suomessa kuitenkaan ole yhtä yleistä kuin naapurimaassamme Ruotsissa. Länsinaapurissa arviolta 90 prosenttia koirista on vakuutettu, kun taas Suomessa arviot jäävät paljon tätä matalammaksi. 

– Tarkkaa lukua ei ole olemassa, mutta valistunut arvaus on jossain 35-40 prosentin välillä (vakuutetuista koirista). Vakuuttamattomia koiria liikkuu aika paljon tuolla kaduilla ja metsissä, Elomaa sanoo. 

Mitkä rodut kuuluvat edullisten vakuutettavien joukkoon, entä mitkä kalliiden? Katso koko haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat