Onko kotisi katolla paksu lumikerros? Älä ryhdy vaaralliseen lumenpudotukseen: "Sortumaonnettomuuksia ei ole koskaan sattunut" – suurten hallien kattorakenteet kuitenkin koetuksella

Märkä lumi uhkaa kattoja 1:48

Lumikuormat uhkaavat jo etenkin suurten hallien kattorakenteiden kestävyyttä.

Suomen ympäristökeskus kehottaa tarkkailemaan rakenteita ja poistamaan tarvittaessa lunta suurilta katoilta. Omakoti- ja muiden pientalojen osalta kestävyysvaaraa ei vielä ole, mutta katolta mahdollisesti putoava lumi voi kuitenkin aiheuttaa vaaraa.

Märkä lumi ja suorainen vesisade ovat nostaneet kattojen lumikuormaa tänään merkittävästi.

– Lumikuormat ovat olleet Etelä-Suomessa sadan kilon luokkaa ja nyt on viikonloppuna varmaan tullut 20–30 kiloa lisää. Kattojen pitäisi kestää Suomessa reilusti yli 200–300 kiloakin. Jos kaikki rakenteet ovat kunnossa, ei mitään hätää, mutta me tiedetään, että hallien kattojen ongelmat alkavat noin sadan kilon kuormasta, johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

Sata kiloa kattoneliötä kohden ylittyy jo siis monin paikoin. Suurimmassa riskiryhmässä ovat suurien liikunta- ja muiden hallien, maneesien, kuplahallien ja maatalouden tuotantorakennusten kattojen rakenteet. Rakennevirheet ja -viat voivat romahduttaa niitä jo hyvinkin näillä lumikuormilla.

Suomen ympäristökeskus kehottaakin tarkkailemaan kattojen rakenteita ja poistamaan lunta tarvittaessa.

Omakotitalojen katot kestävät vielä

Sen sijaan omakoti- ja rivitalojen katot eivät ole vielä tämänhetkisistä kuormista vaarassa.

– Omakotitaloissa sortumaonnettomuuksia ei ole koskaan sattunut. Omakotitalossa ongelma on lähinnä katolta putoava lumi muiden päälle. Se on ainoa syy, miksi omakotitalon omistaja voi lähteä putsaamaan kattoa, Vehviläinen sanoo.

Samoilla linjoilla on myös pelastusviranomainen.

– Pientalokohteet eivät ole riskikohteita. Suuriin riski on se henkilövahinkoriski tällä hetkellä. Pelastuslaitoksen näkökulmasta vahva suositus on, että aina käytetään ammattilaisia tässä lumenpudotuksessa, Sami Kanerva Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta suosittaa. 

Lue myös:

    Uusimmat