Mainos

Kohta rysähtää! Jos talosi katolta ei ole vielä poistettu lumikuormia, nyt on viimeistään sen aika, ettei käy ikävästi: "Näkee jatkuvasti paikkoja, joissa lumi voi tulla alas"

2:58
Lumenpoistoon liittyy monia riskejä

Lumikuormat ovat kasvaneet talojen katoilla, ja vaara lumien lähtemisestä liikkeelle suurenee suojasäiden laajentuessa yhä suurempaan osaan maata. Kiinteistöliiton mukaan kiinteistönomistajien pitää lähteä poistamaan vaaralliset lumikuormat, jotta vaaratilanteet vältettäisiin.

– Kun itsekin liikkuu kadulla, näkee jatkuvasti paikkoja, joissa se (lumi) voi tulla alas, kertoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Lumen putoamisesta aiheutuneet henkilövahingot ovat harvinaisia, mutta kerrostalojen katolta putoavat raskaat nuoskalumet voivat aiheuttaa huomattavia esinevahinkoja muun muassa autoille. Pynnönen muistuttaa, että kiinteistönomistajat ovat vastuussa vahingoista. Puomit ja varoitukset täytyy laittaa paikalleen, jos on vaaraa lumen putoamisesta.

– Mikäli vaaratilanne on, ei voi jäädä odottamaan, että kevät tulee ja lumet sulavat.

Pynnösen mukaan tänä talvena ei ole ainakaan vielä kuultu huolestunutta viestiä, ettei lumenpudottajia tahdo millään saada. Edellisten runsaslumisten talvien aikana lumenpudottajia ei ollut tarpeeksi, ja kiinteistönomistajat joutuivat odottamaan heitä useita päiviä tai jopa viikkoja.

Aiemmin raskaat lumikuormat ovat jopa aiheuttaneet kattojen sortumisia. Ne ovat koskeneet tasakattoisia suuria halleja. Pynnönen arvioi, että uudemmat talot kestävät lumikuormat hyvin, mutta 1950–1960-luvuilla rakennetuissa taloissa voi olla ongelmia.

Lumenpudottajille riittää nyt kiirettä:

3:06

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja