Raskaat lumimäärät kurittavat kattoja – joissain tapauksia seuraukset voivat olla vakavia: "Voi aiheuttaa vesivahingon"

Lumenpudottajilla riittää nyt töitä – tältä näyttää työskentely kattojen yllä 1:45
Viime talvenakin riitti lumenpudottajille töitä

Kattoremonttiyhtiö Vesivek varoittaa suomalaisia katoille kertyneestä lumesta ja sen vaikutuksista.

– Tällä hetkellä lumensyvyystilanne yleisesti ei ole poikkeuksellinen, kerrotaan Vesivekin tiedotteessa.

Yhtiö huomauttaa kuitenkin, että joissain tilanteissa lumi voi aiheuttaa ongelmia katoilla.

– Siksi katon tarkistus säännöllisin väliajoin on perusteltu. Jos esimerkiksi lumiesteiden, tikkaiden tai kattosiltojen kiinnitykset ovat löystyneet tai vääntyneet, ne eivät välttämättä kestä lumikuormaa. Rikkoutuneiden rakenteiden kautta muodostuu riski, että sulamisvesi pääsee talon yläpohjaan tai muihin rakenteisiin aiheuttaen vesivahingon.

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Harri Myllyniemen mukaan lumen painosta ei aiheudu pientalojen kattorakenteisiin vaurioita tämän hetkisillä lumimäärillä.

– Pientalot eivät ole vaarassa. Ei ole tiedossa Suomessa yhtään tapausta, että olisi katto romahtanut, Myllyniemi kertoo Talouselämälle.

Omakoti-, pari- ja rivitalot sekä kerrostalot eivät kuulu Suomen ympäristökeskuksen mukaan riskikohteisiin kattojen lumikuorman kestävyyden osalta. Suomen ympäristökeskus muistuttaa kuitenkin, että kiinteistön omistajien tulee varmistaa, ettei katolta pääse putoamaan lunta tai jäätä kenenkään päälle.

– Pien- tai kerrostalojen katoille ei ole syytä mennä ilman kunnollisia turvavarusteita, jotta ei vaaranna omaa eikä sivullisten turvallisuutta, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksen verkkosivuilla.

Lue myös:

    Uusimmat