Hallien lumikuormat ovat Etelä-Suomessa kasvaneet vaarallisen suuriksi – viranomaiset varoittavat sortumavaarasta

2:01
Seitsemän uutiset: hallien katot vaarassa sortua.

Viranomaiset varoittavat isojen hallien lumikuormariskeistä. Hallien, maneesien ja kuplahallien katot ovat vaarassa romahtaa viime päivinä kasvaneen lumikuorman takia. Viranomaiset neuvovat hallien omistajia tarkkailemaan kattorakenteita. Viime päivinä kuplahalleja on sortunut osittain tai kokonaan ainakin Espoossa, Turussa ja Helsingissä.

Helsingin Pakilassa kuplahalli sortui toissayönä. Espoossa Tapiolan urheilupuiston Esport Areenan kuplahallin katto repesi eilen lumen painosta. Viranomaiset varoittavat nyt hallien omistajia kattojen lumikuormariskeistä.

– Jos on puoli metriä lunta, niin se on 100 kiloa ja metri on 200 kiloa. Niille, jotka halleja omistavat, se tarkoittaa, että se puoli metriä on nyt hyvä poistaa sieltä, jos haluaa olla varma, että halli kestää, neuvoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Kuplahalleilla suurin romahdusvaara

Yleensä hallien katot kestävät noin puolen metrin lumikerroksen, mutta kuplahallit ovat vaarassa romahtaa jo 30 sentin lumikuormasta. Viranomaisten mukaan niiden sulkemista pitäisi nyt harkita varotoimenpiteenä. 

– Kuplahallien elämä perustuu siihen, että lumi putoaa sieltä jatkuvasti pois ja nyt kun on 40 senttiä lunta tullut kahdessa päivässä, se oli liikaa kuplahalleille. Ne ei semmoista kestä, arvioi Vehviläinen.

Lumenpudotus kannattaa jättää ammattilaisille

Lumenpudottajille on nyt kysyntää. Alan yrityksistä kerrotaan, että yhteydenotot alkoivat lisääntyä tänään.

Omakoti-, rivi- ja kerrostalojen katot kestävät yleensä hyvin lumen painon. Lumi ja jää on kuitenkin syytä poistaa katolta, jos se on vaarassa pudota ohikulkijoiden niskaan. Viranomaiset muistuttavat, että lumenpudotus on parempi jättää ammattilaisten tehtäväksi.

– Omakotitalojen katot kyllä kestävät. Sen takia ei tarvitse sinne katolle mennä. Meidän neuvo on, ettei saa mennä, koska katolta putoavat lumenpudottajat ovat se suurin ongelma yleensä, toteaa Vehviläinen.

Urheiluhallien lisäksi esimerkiksi varastohallien, maatalousrakennusten ja teollisuushallien lumikuormia kannattaa nyt pitää silmällä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja