Onko korona nyt pysyvästi keskuudessamme? THL:n Salminen: "Sen kanssa joudutaan elämään ainakin allekirjoittaneen loppuiän"

Kuka saa rokotteen syksyllä? Haastattelussa Mika Salminen 9:23
THL:n Mika Salmisen arvion mukaan koronan uusi aalto näyttäisi olevan alkamassa Suomessakin.

Koronavirus on tullut keskuuteemme jäädäkseen. THL:n Mika Salminen totesi keskiviikkona pandemian muuttuneen koronaendemiaksi. Mitä endeemisellä taudilla oikein tarkoitetaan?

Mika Salmisen mukaan hänen käyttämänsä termi oli käytännössä ”sanahelinää”, mutta viestin tarkoituksena on korostaa, että korona on nyt pysyvästi joukossamme.

– Korona on tullut tänne ja sen kanssa joudutaan elämään varmaan ainakin allekirjoittaneen loppuiän verran. Ei se katoa mihinkään ja tulee osittain uudestaan, Salminen kiteyttää.

Endeemisellä sairaudella tarkoitetaan tautia, jota esiintyy tasaisesti jollain alueella.

– Ei välttämättä samalla intensiteetillä, mutta sitä on jatkuvasti esillä ja näinhän koronan kanssa tällä hetkellä käytännössä on. Pandemialla tarkoitetaan yleensä varsinaista akuuttia vaihetta.

Ikuinen pandemia?

Mika Salminen muistuttaa, että käytännössä kaikkien uusien tautien kanssa käy samalla tavalla.

Näin kävi esimerkiksi sikainfluenssaksi kutsuttua sairautta aiheuttaneelle virukselle.

– Se on jatkuvasti jatkanut kiertoaan ja samoin koronan kanssa käy. Meidän täytyy vain sopeuttaa terveysjärjestelmäämme, että uutta tautia pystytään käsittelemään.

Salmisen mukaan terveydenhuollon varautuminen kuuluu terveydenhuollon ammattilaisille, mutta viime talvena nähtyjen epidemioiden kaltaisiin uusiin tautikierroksiin täytyisi varautua.

– Aallot saattavat olla joskus isompia, joskus pienempiä.

THL:n Salmisen arvion mukaan koronan uusi aalto näyttäisi olevan alkamassa Suomessakin. Aikataulujen ennustaminen on kuitenkin haastava, ja tilanne selkeytyy talvea kohti mentäessä.

Mika Salmisella on suomalaisille kuitenkin lohduttava viesti. Rokotuskattavuus on korkealla tasolla ja vaikka rokotteet eivät estäkään tartuntoja, ne suojaavat vakavalta koronataudilta erittäin hyvin.

– Erityisen huolissaan aallosta ei tarvitse olla, varmasti tästäkin selvitään.

Lue myös:

    Uusimmat