Onko Kiinan kärsivällisyys Putinin sotaan loppumassa? "Kannamme huolta tilanteen kehityssuunnasta"

Näin maailma on reagoinut Venäjän kostoiskuihin Ukrainassa 9:49
Näin maailma on reagoinut Venäjän kostoiskuihin Ukrainassa

Kiinan tuoreen lausunnon perusteella maan suhtautuminen Venäjän sotimiseen Ukrainassa voi olla tiukentumassa.

Kiina on kertonut olevansa huolissaan Ukrainassa pahentuvasta tilanteesta, uutisoi Bloomberg . Venäjä iski eilen maanantaina useisiin Ukrainan kaupunkeihin ohjuksilla ja lennokeilla.

”Kannamme huolta tilanteen tämänhetkisestä kehityssuunnasta ja kehotamme kaikkia asianosaisia ratkaisemaan erimielisyytensä vuoropuhelulla ja neuvottelemalla”, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Mao Ning totesi tiistaina Pekingissä pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Maon mukaan Peking on valmis ”jatkamaan yhteistyötä kansainvälisen yhteisön kanssa toimiakseen rakentavassa roolissa tilannetta liennyttääkseen.” Mao ei kuitenkaan kertonut, mitä Kiinan toimet käytännössä tarkoittavat.

Tästä huolimatta kommentit voivat olla merkki Kiinan kasvavasta huolesta. Jo syyskuussa Venäjän johtaja Vladimir Putin totesi ymmärtävänsä Kiinan johtajan ”kysymykset ja huolet”, kun hän tapasi presidentti Xi Jinpingin Uzbekistanissa.

Tuolloinkaan osapuolet eivät kertoneet keskustelunsa sisällöstä tätä tarkemmin. Tapaamisen yhteydessä Putin kuitenkin myönsi ensimmäistä kertaa julkisesti, että Kiina pyrkii puolueettomuuteen Ukrainan tilanteessa.

Venäjän sotatoimet Ukrainassa horjuttavat kansainvälistä energiajärjestelmää ja toimitusketjua, eikä konfliktille toistaiseksi näy loppua. Kiina ei silti ole tuominnut suoraan Venäjän hyökkäystä, vaikka se totesikin lokakuun alussa YK:n turvallisuusneuvostolle, että Ukrainan alueellista koskemattomuutta tulee kunnioittaa.

Helmikuussa ennen sodan alkua Kiinan ja Venäjän johtajat tuomitsivat yhdessä Naton laajenemisen itään ja vannoivat ”rajatonta ystävyyttä”.

Lue myös:

    Uusimmat