Ethän ole jakanut näitä tietoja Facebookissa? Kahdeksan asiaa, jotka jokaisen pitäisi poistaa sivuiltaan

13:38

Facebookiin jaetut tiedot voivat pahimmillaan päätyä vääriin käsiin ja mahdollistaa rikollisten väärinkäytökset. Kannattaa siis olla erityisen tarkkana siitä, mitä tietoja sosiaaliseen mediaan jakaa.

Maaliskuun loppupuolella alkanut Cambridge Analytica -skandaali on saanut useat meistä miettimään, mitä Facebookissa todella kannattaa jakaa ja mitä ei. Palvelusta kun tiedot voivat päätyä kolmansille osapuolille sekä hakkereille.

Yllä olevalla videolla pohditaan, millaisia vaikutuksia käyttäjätietokohulla todella on Facebookille.

Indy100-sivusto listasi, mitkä asiat kannattaa poistaa omalta tililtään heti ja mitä palveluun ei pitäisi koskaan jakaa. Tarkista kahdeksan kohdan listalta, onko oman Facebook-tilisi tietoturva ajan tasalla.

1. Syntymäpäivä

Jos hakkeri tietää nimesi, syntymäpäiväsi ja esimerkiksi osoitteesi, on hän jo askeleen lähempänä selvittämään henkilötietosi ja pankkitunnuksesi. Vaikka onnittelut ovat kivoja, kannattaa syntymäpäivä poistaa Facebookista.

2. Puhelinnumero

Puhelinnumeron avulla hakkerit ovat onnistuneet varastamaan identiteettitietoja Facebookin julkisista profiileista. Pahimmassa tapauksessa nimen ja puhelinnumeron yhdistelmää ollaan voitu käyttää pankkihuijaukseen. Lue aiheesta lisää täältä.

3. Kuvat lapsista

Kun sen kerran lataa internettiin, se ei poistu sieltä koskaan. Kannattaa miettiä, millaista tietoja lapset itse haluavat nähdä itsestään myöhemmin aikuisina ja voiko kuvista olla heille vahinkoa? Aikaisempien sukupolvien ei ole koskaan tarvinnut miettiä asiaa, mutta sosiaalisen median myötä asiasta on tullut hyvin ajankohtainen.

4. Sijaintipalvelut

Facebookin sijaintipalvelut ovat käytössä vain Android- ja iOS-mobiililaitteilla. Jos käytössä on kuitenkin tällainen laite, kannattaa käydä asetuksista kurkkaamassa, onko palvelu päällä. Sijainnin jakamisesta voi olla monenlaista haittaa, jos se päätyy vääriin käsiin.

5. Sijainnin merkkaaminen

Kun Facebookiin tekee päivityksen, kehottaa palvelu lisäämään julkaisuun sijainnin. Harva kuitenkaan ymmärtää, että jos paikan merkkaa omassa kodissaan, paljastuu osoite muille.

6. Tiedot lomamatkastasi

Facebookiin tai muihinkaan sosiaalisen median palveluihin ei koskaan kannata kertoa, milloin on menossa lomalle. Jos tieto loman ajankohdasta eli siitä, milloin koti on tyhjillään, on kaikkien tiedossa, voivat myös varkaat olla pian ovellasi.

7. Kuvat lentolipuista

Somessa on hauska leveillä tulevalla lomamatkalla jakamalla kuva lentolipusta. Se ei kuitenkaan kannata, sillä jokaisen lipun viivakoodi on erilainen ja sen avulla voidaan etsiä tietoja, jotka olet luovuttanut lentoyhtiölle.

8. Luottokorttitiedot

Lienee sanomattakin selvää, miksi näitä tietoja ei koskaan kannata antaa sosiaalisen median palveluille. Pahimmassa tapauksessa niiden jakaminen voi nimittäin tulla kalliiksi.

Olethan tehnyt jo Facebookin kevätsiivouksen? Lue kolmen kohdan helpot ohjeet täältä!

Lähde: Indy100

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja