Onko käsilaukkusi liian painava? Varo terveysongelmia!

Kannatko sinäkin käsilaukussasi puolta omaisuuttasi, koska ikinä ei voi tietää, mitä päivä tuo tullessaan ja mitä tarvitsee?

Painavat laukut voivat aiheuttaa monenlaisia niska- ja hartiaongelmia ja niveltulehduksia. Laukun tulisikin painaa enimmillään kymmenen prosenttia omasta painostasi tai korkeintaan noin 4,5 kilogrammaa. Tutkimusten mukaan käsilaukkujen aiheuttamista kivuista kärsii naisista jopa puolet.

– Laukussaan ei tarvitse kantaa koko meikkiarsenaalia. Muutama korjailuun käytettävä perustuote, kuten peiteväri, kivipuuteri, poskipuna ja huulipuna tai -kiilto, riittää.

– Käytä päivittäin minuutti siihen, että karsit laukustasi pois turhat esineet. Jos karsit kaiken viikon päätteeksi, karsittavaa on kertynyt enemmän.

– Välttääksesi niska- ja selkävaivat valitse oikeanlainen laukku, joka on mahdollisimman lähellä vartalon keskilinjaa. Painavan laukun kantaminen aina tietyllä puolella saa lihakset toiminaan toispuoleisesti. Selälle paras olisi kevyt reppu, joka pakottaa olkapäät oikeaan asentoon alas ja taakse. Jos reppu ei sovi tyyliisi, hyvä vaihtoehto on pitkähihnainen, säädettävä lähettilaukku. Sillä saa painon jakautumaan olkapään ja vastakkaisen lonkan kohdalle, ja sen saa pysymään tiiviisti lähellä vartaloa.

– Kiinnitä huomiota laukun materiaaliin. Esimerkiksi nahkalaukku itsessään saattaa painaa paljon enemmän kuin vaikka puuvillainen laukku.

– Selkä ja niska rasittuvat vähemmän, jos kannat kahta pienempää laukkua yhden ison sijaan.

– Hyödynnä vaatteiden taskut. Esimerkiksi avaimet ja kännykkä takintaskussa keventävät laukussa kannettavaa kuormaa.

– Usein laukkuja kannetaan mieluummin huonommassa kädessä, jotta parempi käsi olisi vapaana. Ehkäistäksesi ongelmia laukku kannattaa vaihtaa puolelta toiselle kymmenen minuutin välein. Kannattaa myös vaihdella laukkuja usein eikä käyttää aina samaa laukkua.

– Olkapäätä, jolla käsilaukku on, tulee usein jännitettyä vaistomaisesti. Yritä tietoisesti pitää kumpikin olkapää alhaalla ja samassa tasossa. Laukun kantaminen käsivarrella ei ole sen parempi ratkaisu, koska niinkin joutuu jännittämään lihaksia turhaan.

– Kun niska, hartiat tai selkä jäykistyy, laske laukku alas, venyttele tai vaihda ainakin asentoa. Voit heilutella laukkua käsissäsi kuin kauppakassia ja venyttää niskalihaksia taivuttamalla korvaa varovasti kohti olkapäätä.

– Jos päivän päätteeksi niskaa, hartioita tai selkää särkee, kipeissä kohdissa kannattaa pitää kylmäpakkausta kymmenen minuutin ajan. Lämmin voi tuntua hetkellisesti hyvältä, mutta se lisää jäykkien tai arkojen lihasten tulehdusta. Mikäli oireet ovat pahat, kannattaa turvautua kipulääkkeeseen tai mennä tarvittaessa lääkäriin tai fysioterapeutille.

Lue myös:


AVA on myös Instagramissa sekä Twitterissä ! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.

Tykkää AVAsta myös Facebookissa!


AVA

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja