Onko hiihtokeskuksilla edessään kaikkien aikojen sesonki? – "Syyslomasta tulikin hiihtoloma aika monessa paikassa"

Alkutalvi käynnisti hiihto- ja rinnekauden aikaisin – millainen kausi on luvassa suksilla viihtyville? 8:13
Nousseiden lippuhintojen myötä monella on huoli siitä, riittävätkö enää tavallisten kansalaisten varat laskettelurinteisiin. Mitä vastaa Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja tähän väitteeseen? Katso koko haastattelu yltä.

Syksy vaihtui nopeasti alkutalveen ja etelänkin ensimmäiset laskettelurinteet on saatu avattua kuukausi sitten. Onko tulevasta talvikaudesta tulossa kaikkien aikojen talvikausi niin harrastajille kuin myös hiihtokeskuksillekin? Entä kuinka monella on enää varaa mennä rinteeseen, kun laskettelukeskukset ovat nostaneet lippuhintojaan?

Hiihtokeskuksissa on huokaistu tänä vuonna helpotuksesta, sillä kausi on alkanut lähes kaikkialla lumisissa merkeissä. 

– Aika hieno syksy meillä on ollut. Kausi alkoi jo 6. lokakuuta pohjoisessa, Rukalla ja Levillä, säilölumen turvin. Talvi alkoi melkein saman tien sitten, syyslomasta tulikin hiihtoloma aika monessa paikassa, sanoo Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtajaHarri Lindfors MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa. 

Lokakuussa päästiin laskemaan myös Etelä-Suomessa. 

– Talma, Vihti ja Hyvinkään Sveitsi avasivat jo lokakuun puolella, eli yli kuukausi alkaa olla Etelä-Suomessakin laskukautta takana. Aika hyvä startti meillä on ollut, Lindfors toteaa. 

Ennen Lappiin veti pukki, nykyään vetovoimatekijöitä on enemmänkin

Lindforsin mukaan erityisesti Lapin kävijät ovat ymmärtäneet sen, että pohjoisessa talvikausi aloitetaan jo lokakuussa. 

– Kyllä se näkyy ihmismäärissä. Lajin harrastajia on paljon, mutta myös kilpaurheilijoita on ollut entistä enemmän rinteessä. 

Myös loppukausi näyttää hyvältä: varaustilanteen perusteella suomalaisten lisäksi entistä useampi ulkomaalainenkin on löytänyt Lapin laskettelukeskuksiin. 

– Ennen ehkä tultiin sen joulupukin perässä, mutta nyt on sitten rinteet ja ladut. On se joulupukkikin siellä edelleen, mutta tekemistä riittää hyvin vaikka viikoksi, Lindfors selittää. 

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Kohonneet kustannukset ovat nostaneet myös lippuhintoja

Kohonneiden kustannusten vuoksi moni laskettelukeskus on joutunut nostamaan hintojaan tälle kaudelle. Yksi syy on etenkin nousseessa sähkön hinnassa, mutta Lindforsin mukaan keskuksissa on tehty energiatalkoita jo paljon ennen sähkön hinnan nousua. 

– Suomalaiset hiihtokeskukset ovat kautta aikojen olleet tiedostuneita energian hinnasta ja määrästä. Totta kai hissit, valaistus ja lumetus vaativat sähköä, mutta sitä varten on tehty toimenpiteitä, ettei sähköä ainakaan käytettäisi liikaa. 

Hänen mukaansa viimeiset pari vuotta keskuksissa on kiinnitetty entistä enemmän huomiota energiankulutukseen. 

– Nykyiset lumetusjärjestelmät ovat huomattavasti tehokkaampia, rinnevalaistuksia on siirretty ledeihin entistä useammassa paikassa ja valaistusta pidetään vain niissä rinteissä, jotka ovat auki. 

Nousseiden lippuhintojen myötä monella on huoli siitä, riittävätkö enää tavallisten kansalaisten varat laskettelurinteisiin. Mitä vastaa Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja tähän väitteeseen? Katso koko haastattelu artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat