Onko autosi avaimeton? Näin avaat ovet ja käynnistät auton, jos avain sattuu mykistymään totaalisesti

Näin toimii auton hätäavaus ja -käynnistys 3:13
Näin toimii auton hätäavaus ja -käynnistys.

Autoissa on kauko-ohjainavaimen toimintahäiriötilanteita varten hätäavausjärjestelmä. Autoliitto suosittelee selvittämään oman auton järjestelmän toiminnan käyttöohjekirjasta – mieluiten jo ennen kuin tarve oikeasti vaatii, koska käyttöohjekirjaa säilytetään usein lukitun auton hansikaslokerossa.

Moni ei tiedä, että avaimettoman avaimenkin suojakuoren alta löytyy mekaaninen avain ja autosta perinteinen lukkopesä. Kumpikin tulee tarpeeseen, mikäli kauko-ohjainavain ei suostu yhteistyöhön.

Lukkopesä on yleensä piilossa jonkinlaisen suojakannen alla. Suojakannen ja oven avaus edellyttävät tällöin tiettyjä toimenpiteitä, jotta autoon päästään ilman vaurioita.

– Oven hätäavaukseen on järkevintä perehtyä etukäteen, koska käyttöohjekirja on usein hädän hetkellä lukitun auton hansikaslokerossa. Toki tällöinkin apu saattaa vielä löytyä netin sähköisestä käyttöohjekirjasta tai käyttöohjesovelluksesta, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo.

Näin teet hätäkäynnistyksen

Kun autoon on päästy sisälle, törmätään avaimettoman järjestelmän kanssa toiseen ongelmaan. Auto ei nimittäin käynnisty, koska se ei tunnista avainta.

Tätä varten autoissa on myös hätäkäynnistysjärjestelmä.

– Hätäkäynnistys tapahtuu usein painamalla käynnistysnappulaa avaimella avaimen ollessa tietyssä asennossa tai asettamalla avain tiettyyn paikkaan käynnistysnappulan painamisen ajaksi, Vesalainen toteaa.

Voit katsoa tarkemmat toimintaohjeet oman autosi käyttöohjekirjasta.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat