Onhan mökkisaunassa kunnon löylyt? Tarkista kiuas ja hormi

Sauna, erityisesti mökkisauna, on suomalaisille suorastaan pyhä paikka. Mistä tietää, että pitkään moitteettomasti palvellut kiuas on tullut vaihtoikään? Entä miten hormi tulisi tarkistaa? Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry neuvoo ohjeet nautinnolliseen ja turvalliseen saunomiseen.

–Mökkisaunan kiuasta harvoin vaihdetaan vain siksi, että malli alkaa kyllästyttää. Siksi se voi olla hyvinkin vanha – varsinkin, jos sitä on lämmitetty oikein ja kiviä vaihdettu tarpeeksi usein, Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY:n toiminnanjohtajaJuhani Jyrkiäinen sanoo.

Kiukaita valmistavan Helon toimitusjohtaja Jan Björkbom kertoo Studio55.fille, että nuori kiuas on yksi–kolmevuotias ja vanha 15 vuodesta ylöspäin.

– Kiukaan käyttöikää on vaikea määritellä, sillä se on enimmäkseen kiinni käyttömääristä. Mitä enemmän käytät, sitä enemmän kiuas ”kuluu”, Björkbom selittää.

Kiukaan kuntoa on syytä epäillä, jos löylyjä ei saa entiseen tapaan ja puut palavat heikosti. Ongelmaa voi lähteä selvittämään poistamalla aluksi kiuaskivet. Painuneet kivet ovat voineet tukkia kiukaan ilmankierron. Hyväkuntoisetkin kivet kannattaa välillä latoa uudelleen.

– Kiuaskivissä ei ole syytä säästää, sillä ajoissa vaihtamalla ja latomalla ne välillä uudestaan voi pidentää kiukaan ikää vuosilla ja myös säästää polttopuissa, kun sauna lämpenee nopeammin, Jyrkiäinen sanoo.

Innokkaan saunojan olisi hyvä vaihtaa kiuaskivet vuosittain. Kannattaa myös muistaa, että puulämmitteisessä kiukaassa käytetään suurempia, 10–15 senttimetrin kokoisia kiuaskiviä.

– Kun ladot kivet, varmista, ettet tuki kiuasta. Näin takaat riittävän ilmankierron, Jyrkiäinen neuvoo.

Älä polta huonoa puuta

Kiukaassa ei saa missään nimessä polttaa märkää puuta tai roskia.

– Ei ole järkeä ostaa vähäpäästöisiä kiukaita, jos polttaa roskia. Huonolaatuista puuta polttamalla ei päästä kiuasvalmistajien lupaamiin päästöarvoihin, Jyrkiäinen sanoo.

• Polta kiukaassa siis vain puhdasta, kuivaa puuta.

• Sytytä tuli päältä, ellei kiukaan valmistajan ohjeissa muuta kerrota.

• Vaihda kiuaskivet ajoissa. Poista tuhkat säännöllisesti.

Uusissa kiukaissa on valinnanvaraa

Kun kiuaskivet on poistettu, niiden alta voi paljastua myös toinen syy ongelmille: kiuas voi olla palanut puhki. Silloin on aika päästää täysin palvellut kiuas lepoon ja hankkia uusi tilalle.

Joskus vanha kiuas on kovin ruostunut, mutta sinänsä vielä käyttökelpoinen.

– Pintaruoste ei haittaa löylyjä, Björkbom sanoo.

Toimimattoman kiukaan kanssa ei kuitenkaan kannata kärvistellä. Modernit kiukaat ovat tehokkaita ja polttavat puuta puhtaasti. Kiukaan vaihtaminen uuteen, puhtaasti puuta polttavaan CE-testattuun kiukaaseen on myös ympäristöteko.

Koska mökillä arvostetaan perinteitä, moni ostaa mökkisaunaan saman näköisen kiukaan, jota tottui katselemaan jo lapsena. Ulkoasultaan retro kiuas voi olla tekniikaltaan hyvin edistyksellinen. CE-merkityt kiukaat ovat huolella testattuja, ja parhaissa kiukaissa on yhtä pienet hiukkaspäästöt kuin varaavissa takoissa.

Selvitä myös hormin kunto ja yhteensopivuus

Kiukaan hormikaan ei ole ikuinen, joten se voi olla syytä uusia samalla kertaa kiukaan kanssa. Varsinkin vanhan kevythormin kunto on syytä tarkistaa huolella kiukaan mennessä vaihtoon. Kiukaan ongelmien syyksi voi paljastua hormin ja kiukaan välinen liitos, joka on alkanut vuotaa.

– Kevythormia voi vaikka koputella, jotta kuulee, onko sen eristekerros edelleen paikallaan. Samalla on syytä tarkistaa, että hormin läpivienti yläpohjassa on oikein toteutettu ja taatusti paloturvallinen, Jyrkiäinen neuvoo.

Ammattilaisen tekemä tarkastus on aina luotettavin. Yksityiskäytössä olevan vapaa-ajan asunnon hormit ja tulisijat on nuohousasetuksen mukaan nuohoutettava kolmen vuoden välein, ja samassa yhteydessä tarkastuskin tulee tehtyä. Valtuutetun tarkastajan löytää myös osoitteesta www.paloturvamestarit.fi.

Uutta kiuasta ostettaessa on otettava huomioon, että savuhormin ja kiukaan tulee toimia yhdessä. Vanhasta hormista ei luultavasti ole testaustietoa. Uusista CE-merkityistä teräshormeista löytyy tieto, mille savukaasujen lämpötiloille – esimerkiksi T400 tai T600 – ne on testattu. Yhdistelmä on paloturvallinen, kun savukaasujen lämpötilat pysyvät mainituissa rajoissa. Saunan kiukaalle tulee aina valita T600-luokan vaatimukset täyttävä hormi.

Lähde: Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry

Maailman pienin sauna valmistui Nivalassa

MTV Uutisten kevennyksessä esiteltiin huhtikuussa 2016 kenties maailman pienintä saunaa, jolla pyritään Guinnessin ennätysten kirjaan. 

Maailman pienin sauna valmistui Nivalassa 1:45

Lue myös:

    Uusimmat