Ongelmat lääketeollisuudessa voivat jopa uhata ihmishenkiä – Suomessa on tälläkin hetkellä pulaa useista sadoista lääkkeestä: "Saatavuushäiriöiden määrä kasvaa edelleen"

Uhkaako brexit lääkkeiden saatavuutta? 6:45
Jopa brexitin on arveltu uhkaavan lääkkeiden saatavuutta. Katso aiheeseen liittyvä keskustelu helmikuulta!

Mikäli kansainvälinen lääketeollisuus sakkaa, ongelmat näkyvät myös Suomessa. Lääkkeiden saatavuushäiriöt voivat aiheuttaa vakavia vaaratilanteita, ja vähintäänkin tilanteet teettävät lisätyötä esimerkiksi lääkäreille.

Eri lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat Apteekkariliiton mukaan yleistyneet Suomessa viime vuosina.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat on uutisoinut tällä hetkellä ehkäisypillereitä koskevasta häiriöstä – ainakin yhdestätoista suositusta pillerimerkistä on pulaa koko maassa. 

Fimea vahvistaa MTV Uutisille, että Suomessa on tällä hetkellä ilmoitettu 792 lääkevalmisteen saatavuushäiriöstä.

Liiton farmaseuttisen johtajan Charlotta Sandlerin mukaan häiriöt ovat "valitettavan yleisiä".

– Ongelma ei ole ainoastaan Suomen, vaan myös EU-tasolla ja globaalisti huomataan, että lääkkeistä on pulaa, Sandler kertoo.

"Voi olla, että koko maailma jää hetkeksi ilman lääkettä"

Viime vuosina saatavuushäiriöitä on ollut ehkäisypillerien ohella myös esimerkiksi migreenilääkkeissä, joissakin antibiooteissa ja Epipen-adrenaliinipistoskynissä.

Sandlerin mukaan häiriöitä voi olla päällekkäin käynnissä kymmeniä tai jopa satoja.

Viheliäisen ongelman taustalla on globaali ilmiö. Suomi on riippuvainen globaalista lääketeollisuudesta, ja vaikka lääkkeiden varastoimisesta on säädetty laissa, pitkäaikainen tuotantohäiriö ulkomailla voi aiheuttaa pahoja ongelmia kotimaassa.

– Lääketuotanto on virtaviivaistunut niin, että jotakin lääkeainetta saatetaan valmistaa vain yhdessä tehtaassa Kiinassa. Jos siellä tapahtuu jokin häiriö, laatuongelma, voi olla että koko maailma jää hetkeksi ilman sitä lääkettä, Sandler sanoo.

Apteekkariliitto: Lääkärien tulisi saada tieto saatavuushäiriöstä

Oma ongelmansa on se, että lääkärit eivät lääkkeitä määrätessään tiedä, vallitseeko kulloinkin määrättävän lääkkeen suhteen saatavuushäiriö.

– Olisi tärkeää, että lääkärillä olisi lääkettä määrätessä tieto saatavuushäiriöstä, Sandler esittää.

Mikäli asiakas joutuu apteekissa tilanteeseen, jossa tarvittavaa lääkettä tai mitään sen vastinetta ei kyetä myymään, on syytä ottaa yhteys lääkäriin.

Pahimmillaan jonkin tietyn lääkkeen, esimerkiksi Epipen-adrenaliinikynän totaalinen loppuminen voi aiheuttaa käyttäjälle hengenvaarallisen tilanteen.

– Kun elintärkeä lääke uhkaa loppua, täytyy tietysti olla heti yhteydessä terveydenhuoltoon, Sandler ohjeistaa.

Ongelmia useissa maissa

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean yliproviisori Johannes Pietiläinen kertoo, että tuotanto- tai laadunvalvontaongelmien lisäksi saatavuus voi heikentyä suuren kysynnän takia.

– Saatavuushäiriö voi syntyä myös siitä yksinkertaisesta syystä, että lääkkeen kysyntä on ennakoitua suurempaa – esimerkiksi rinnakkaisvalmisteen saatavuushäiriön seurauksena, Pietiläinen kertoo.

Laajemmat saatavuushäiriöt koskettavat Pietiläisen mukaan yleensä samanaikaisesti useita maita ja Suomi ei välttämättä ole maa, jonka varastoja täydennettäisiin saatavuushäiriön päättyessä ensimmäisenä.

"Saatavuushäiriöiden lukumäärä tulee kasvamaan edelleen"

Pietiläinen kertoo, että Fimea pyrkii parantamaan tiedotusta lääkkeiden saatavuusongelmista. Tulevaisuuden tavoitteena on, että lääkkeiden saatavuushäiriöistä olisi tieto jo määräämishetkellä. Näin lääkäri voisi määrätä saatavilla olevan valmisteen heti.

– Tähän suuntaan ollaankin jo etenemässä, toteutusaikataulu riippuu vielä tietojärjestelmistä, Pietiläinen toteaa.

Lääkevalmisteiden saatavuushäiriöiden määrä on kasvanut viime vuosina ja Pietiläisen mukaan ilmiö voi pahentua.

– Näyttää siltä, että saatavuushäiriöiden lukumäärä tulee kasvamaan edelleen, Pietiläinen päättää.

Juttua päivitetty 10.7. kello 9.20. Fimealta kommentteja antoi Johannes Pietiläinen, ei Pitkänen. Hänen tehtävänimikkeensä on yliproviisori, ei proviisori.

Lue myös:

    Uusimmat