Lääkkeiden saatavuushäiriöt näkyvät myös sairaaloissa: HUSin potilasturvallisuus ei uhattuna – vaihtoehtoisia lääkkeitä käytössä

Lääkevajausta sairaaloissa 2:07
Lääkevajausta sairaaloissa.

Apteekkien lisäksi ajoittainen lääkepula näkyy myös sairaaloissa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kokemus on, että lääkkeiden saatavuushäiriöt eivät ole vaarantaneet potilasturvallisuutta. Hoito-ohjeita on kuitenkin jouduttu muuttamaan puutteellisen lääketilanteen vuoksi.

HUS:in sairaaloissa käytetään vuodessa yhteensä reilua 2000:ta lääkeainetta potilaille. Lääkkeiden saatavuuden ongelmat ovat kuitenkin viime vuosina lisääntyneet selkeästi.

– Meidän tulee aika ajoin muuttaa hoitokäytäntöjä ja -ohjeita. Esimerkiksi tiettyyn vaivaan annetaan muuta lääkettä, kun on yleisesti totuttu antamaan. Nykyoloissa on löydetty aina vaihtoehtoinen lääke, kertoo HUS:in vastaava johtajaylilääkäri Jari Petäjä.

Varmuusvarastointi takaa kriittiset lääkkeet, kuten esimerkiksi tietyt antibiootit ja tehohoidon lääkkeet, puoleksi vuodeksi eteenpäin.

– Varmuusvarasto on lakisääteinen ja kattaa hyvin pienen joukon aivan ehdottoman tärkeitä lääkkeitä. Reilusti alle 10 prosenttia lääkkeistä tai lääkeaineista on sillä listalla, Petäjä kertoo.

Suomi kilpailee lääkkeistä muiden maiden kanssa

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat kymmenkertaistuneet 2010-luvulla. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan on tällä hetkellä ilmoitettu lähes 800:sta eri valmistetta, pakkauskokoa tai vahvuutta koskevasta saatavuushäiriöstä.

– Tämä on globaali ilmiö. Lääketuotanto on virtaviivaistunut niin, että jotain lääkeainetta saatetaan valmistaa vain yhdessä tehtaassa Kiinassa. Jos siellä tapahtuu joku häiriö, laatuongelma, niin voi olla, että koko maailma jää hetkeksi ilman sitä lääkettä, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Lääkepulan taustalla on siis usein ongelma valmistuksessa ja jakelussa.

Pieni Suomi kilpailee lääkkeistä muiden maiden kanssa. Osuutemme koko maailman lääkemyynnistä on vain 0,3 prosenttia.

Viekö kova hintakilpailu lääkkeet?

– Tämä on mielenkiintoinen kysymys, Meidän hankintatoimi on tehokas kilpailemaan meille edulliset lääkkeet sairaalakäyttöön. Lääkeyritykset myyvät lääkkeitä, ja milloin kysyntä maailmalla ylittää tarjonnan, voisin epäillä, että niitä ei myydä sinne, missä hinta on halvin, Jari Petäjä vastaa.

Eikä lääkkeiden saatavuushäiriöille näy loppua. Päinvastoin ilmiön odotetaan pahentuvan.

– Olisin kansalaisena ja tällaisena terveydenhoidon johtajana huolissani tästä tilanteesta. Tällaisessa häiriöherkässä maailmassa tämä on häiriölle altis monimutkainen verkosto.

Lue myös:

    Uusimmat