Lääkepula ei hellitä: Rintasyöpälääkkeissä jopa rinnakkaislääkkeet hupenevat – "Tosi paljon huolta ja pelkoa herättää uhka siitä, ettei lääkettä enää ole"

11:02
Katso koko haastattelu aamun Huomenta Suomi -ohjelmasta.

Lääkkeiden saatavuudessa on ollut Suomessa viime aikoina huomattava määrä ongelmia. Pelkästään viime viikolla saatavuushäiriöilmoituksia tehtiin Fimean mukaan perjantaihin mennessä 46. Esimerkiksi rintasyövän hoidossa käytetyn letrotsoli-lääkkeen saaminen on ollut vaikeaa, vaikka kyseisellä lääkkeellä on olemassa kuusi rinnakkaisvalmistetta.

Tilanne on HYKSin Syöpäkeskuksen johtavan ylilääkärin Johanna Mattsonin mukaan vakava siinä mielessä, että kyseessä on tähän mennessä laajamittaisin lääkepula syöpälääkkeiden osalta. Kyseisellä lääkkellä on Suomessa tuhansia käyttäjiä. 

– Joitakin rintasyöpälääkkeitä voi tauottaa esimerkiksi ennen kirurgisia toimenpiteitä. En kuitenkaan näe oikeana toimitapana sitä, että lääkitys tauotetaan saatavuusongelman takia.

Fimean jaostopäällikkö Johanna Linnolahden mukaan lääkkeen saatavuusongelmaan on vaikuttanut se, että viranomaisille ei ole annettu selkeää kokonaiskuvaa lääkkeiden määristä. 

– Isolle markkinoilla olevalle toimijalle tuli tuotanto-ongelma, joka eteni lumipalloefektin lailla muihin toimijoihin, joilla ei ole ollut kyvykkyyttä tuottaa riittäviä määriä yhtä isoa markkinatoimijaa korvaamaan, Linnolahti selittää tapahtumien kulkua.

– Lääkeyrityksillä tulisi olla asianmukaiset riskienhallinta- ja viestintäsuunnitelmat, jotta ne kykenisivät oikeaan aikaan informoimaan oikeita kohteita, jos lääkkeet loppuvat. Me viranomaisetkin olemme joutuneet tekemään selvitystyötä, ennen kuin olemme saaneet kokonaiskuvan Suomen tilannetta koskien.

Sairastuneet huolissaan

Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat herättäneet kovasti huolta rintasyöpään sairastuneiden keskuudessa, kertoo Rintasyöpäyhdistyksen toiminnanjohtaja Anu Niemi.

– Tosi paljon huolta ja pelkoa herättää se uhka, että enää ei olisikaan lääkettä saatavilla. Moni on sanonut, että pilleri on tuonut turvan tunnetta. Sairastunut kun on jo siinä kohtaa käynyt läpi rintasyöpädiagnoosista tulleen shokin, raskaat hoidot ja leikkaukset.

Mattsonin mukaan lääkkeiden käyttäjien ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan.

– Olemme siinä pisteessä, että olemme ruvenneet kirjoittamaan reseptejä saman lääkeryhmän muihin valmisteisiin. Vaikka ne eivät virallisesti ole vaihtokelpoisia ilman lääkärin reseptiä, kuitenkin niitä pystyy käyttämään. Keinoja riittää paljon, sen suhteen ei tarvitse olla huolissaan, ja jokaiselle löydetään sopivat lääkkeet.

Mattson kuitenkin toivoo, että saatavuusongelmista tiedotettaisiin jatkossa paremmin. 

– Jos tällaiset tapaukset lisääntyvät tulevaisuudessa, olisi kansallisesti todella tärkeä saada nopea viestintää ja kaikille samat toimintaohjeet, jotta vältettäisiin turha huoli ja se, ettei sairaaloihin ja apteekkeihin kerry tuhansia yhteydenottoja.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja