Ongelmasudet saa yhä ampua

EY-tuomioistuin hylkäsi suuren osan Suomea vastaan nostetusta susikanteesta.

Ongelmasudet saa vastaisuudessakin ampua Suomessa. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan riistanhoitopiirit voivat myös edelleen myöntää sudenpyyntilupia ministeriön sallimissa rajoissa.

EY-tuomioistuin päätti tänään, ettei Suomen käytäntö susien kaatolupien myöntämisessä ole sinällään EU-lain vastainen.

Susien kaato on kuitenkin pääsääntöisesti rajoitettava todellisiin häirikkösusiin eikä kaatolupia tule myöntää vain varmuuden vuoksi.

Tuomioistuimen mukaan kaatolupia on Suomessa myönnetty myös ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa ilman, että kaadoilla on todistettavasti estetty vakavien vahinkojen synty.

Suden metsästys ei ole EU:n ympäristölainsäädännön mukaan sallittua kuin poikkeustapauksissa, sillä susi on erittäin uhanalainen. Poronhoitoalueilla metsästyssäännöt ovat hieman lievemmät.

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) vaikuttaa tyytyväiseltä päätökseen,

-Koen, että tässä tavallaan saatiin laillistettua harjoitettu susipolitiikka, Anttila kommentoi.

Hän pitää tulevaisuuden haasteena sitä, että Suomen on kyettävä todistamaan, että susia vähentämällä todella estetään vahinkoja.

Susikanta elpynyt

EU-komissio vei Suomen oikeuteen susien metsästyksestä vuonna 2005. Tuomioistuimen mukaan komissio ei kuitenkaan voinut todistaa, että Suomi myöntäisi metsästyslupia ilman, että se ottaa suden uhanalaisuuden ja suojeluntarpeen huomioon.

Tuomioistuin huomauttaa myös, että susien määrä on kasvanut Suomessa viime vuosina rajatusta metsästyksestä huolimatta ja suojelun taso on siten parantunut.

Suomi myöntää nykyisin riistanhoitopiireille alueellisia kiintiöitä susien tappamiseen. Maatalousministeriön mukaan susia kaadettiin kuluneella metsästyskaudella 38.

Hallituksen mukaan järjestelmä on välttämätön eläinkannan hallitsemiseksi. Maa- ja metsätalousministeriö arvioi, että riistanhoitopiirit voivat yhä myöntää sudenpyyntilupia sallituissa rajoissa. Ministeriö antaa metsästystä ohjaavan määräyskirjeen syksyllä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat