"On tabu sanoa, että opiskelijat joisivat liikaa" – Suvi lopetti alkoholinkäytön pandemia-aikana ja viettää viimeisen opiskelijavappunsa selvin päin

Tamperelainen Suvi lopetti alkoholinkäytön pandemia-aikana – näin päätös vaikuttaa elämään opiskelijana 4:40
Tamperelainen Suvi lopetti alkoholinkäytön pandemia-aikana – näin päätös vaikuttaa elämään opiskelijana

Tamperelainen korkeakouluopiskelija Suvi päätti lopettaa alkoholin käytön koronapandemian aikana. Alkoholin merkityksestä suomalaisessa opiskelijakulttuurissa pitäisi Suvin mukaan puhua enemmän, vaikka askelia kohti muutosta onkin otettu viime vuosien aikana.

Tampereen korkeakouluopiskelijat aloittivat tällä viikolla Suomen Suurimman Wapun juhlimisen. Kaksi viikkoa kestävä tapahtumakimara kerää yhteen peräti 18 000 opiskelijaa.

Mukana juhlinnassa on myös tamperelainen Suvi, 29, joka juhlii opiskelijavappua mahdollisesti viimeistä kertaa. Seitsemäs vuosi korkeakouluopiskelijana on päättymässä uudenlaiseen kokemukseen: Suvi aikoo juhlia opiskelijavappua selvin päin.

– Koronaa edeltävänä vappuna muistan, että suurin huoleni oli se, montako skumppapulloa mahtuu mukaan. Hassua ajatella sitä jälkikäteen, mutta vappuaatto on pitkä päivä, Suvi naurahtaa.

Suvi esiintyy artikkelissa vain etunimellään, sillä aihe on hänelle henkilökohtainen ja alkoholiin liittyy hänestä vielä paljon yhteiskunnallisia tabuja.

Keskeisessä roolissa alkoholi

Suvi aloitti korkeakouluopintonsa aikuisiällä tutussa kotikaupungissaan. Tuoreeseen koulupaikkaan ei varsinaisesti liittynyt samoja uutuuden viehätyksiä, joita nuoremmat opiskelutoverit odottivat. Baarit ja illanvietot olivat jo entuudestaan tuttuja, mutta opintojen myötä niiden määrä kasvoi Suvin mukaan huomattavasti.

– Toiminta oli tosi alkoholikeskeistä. Tapaamisiin ja hengailuihin liitettiin lähes aina alkoholi, eikä kukaan kyseenalaistanut sitä. Tapahtumia oli ensimmäisten viikkojen aikana joka päivä, Suvi muistelee.

Suvin mukaan opiskelijakulttuuri on kokenut muutoksia vuosien varrella, mutta alkoholi näyttelee tamperelaisen mukaan edelleen suurta roolia monissa tapahtumissa. Tampereen suurimpien vapputapahtumien joukkoon lukeutuu muun muassa huvipuisto Särkänniemessä järjestettävä Särkän Märkä, jota markkinoidaan opiskelijoille "kevään kosteimpana opiskelijatapahtumana".

– On tosi tabu sanoa, että opiskelijat joisivat liikaa. Se jotenkin kuuluu siihen, että rällätään, kun kerran ollaan osana opiskelijaporukkaa ja opiskelijaelämää.

Suvi on ollut opiskeluaikanaan aktiivisesti mukana ainejärjestötoiminnassa. Hän on pyrkinyt pitämään huolen, että uusille opiskelijoille järjestetetään myös alkoholittomia tapahtumia. Palaute muutoksesta on ollu myönteistä.

– Isommalle porukalle on nyt enemmän vaihtoehtoja. Asiasta pitäisi silti puhua enemmän. Sanotaa, että ei tarvitse juoda, mutta sosiaalinen paine on kova.

Pandemia vähensi juhlintaa

Keväällä 2020 Suvin arki muuttui monien muiden tapaan. Ravintolat menivät kiinni, opetus yliopistossa siirtyi etäyhteyksien päähän ja keväälle suunnitellut opiskelijatapahtumat peruttiin.

– Irtaannuin siitä sosiaalisesta ringistä ja sosiaalisesta elämästä, kun ei ollut bileitä tai juhlia.

Tutkimusten mukaan moni suomalainen vähensi omaa alkoholinkäyttöä ensimmäisenä pandemiavuonna. Alkoholinkäyttö vähentyi kaikissa ikäryhmissä, mutta eniten opiskelijoilla sekä 18–34-vuotiailla, joista lähes puolet arvioi alkoholinkäytön vähentyneen.

Suvin mukaan ajatus alkoholin vähentämisestä oli käynyt mielessä jo ennen koronapandemiaan. Lopullinen päätös syntyi viime vuoden vappujuhlinnan päätteeksi.

– Ei se ollut mikään elämäni vappuränni. Korona-aikana ei ollut juhlia tai bileitä ja sitten kun oli se yksi, muistin, että tämä on tällaista ja tämä ei itseasiassa ole hirveän kivaa.

Suvin mukaan koronapandemia tarjosi mahdollisuuden totutella lopettamispäätökseen omassa rauhassa. Samalla se lisäsi myös itsevarmuutta, sillä kukaan ei päässyt kyseenalaistamaan valintaa.

– Ei tarvinnut kuukausiin perustella sitä asiaa kenellekään tai tiedottaa siitä mitään.

Eristyksissä elämä johti kuitenkin siihen, että vertaistuesta oli puutetta. Suvin mukaan yksi hänen ystävistään lopetti alkoholin käytön pandemian aikana. Läheisten ja ystävien myönteinen vastaanotto päätökselle toi kuitenkin helpotusta.

– Ajattelin, että sitä ihmeteltäisiin, mutta kaikki ovat olleet kannustavia ja suhtautuneet hyvin.

Omat rajat selvillä

Nyt yhteiskunta on avautunut ja baareissa voi juhlia jälleen ilman rajoituksia. Suvi odottaa mahdollisesti viimeistä opiskelijavappuaan innolla.

– Nyt tuntuu siltä, että on jotenkin vahvempi olo omista rajoista, eikä ole sellaista tunnetta, että jäisin jostain paitsi. Minulla on varmuutta asettaa rajoja ja kuunnella omia tuntemuksiani. Kun tekee mieli lähteä kotiin, lähden kotiin, eikä sitä tarvitse miettiä sen enempää.

Suvi ei halua tehdä lopettamispäätöksestään suurta numeroa. Sen sijaan tulevista tapahtumista ja juhlista hän haluaa ottaa kaiken irti.

– Kenellekään ei tarvitse perustella sitä millään tavalla, sillä syyt voivat olla syviä ja henkilökohtaisia. Jos kysymyksiin ja ihmettelyyn on vaikea vastata, voi sanoa, että mä en juo tällä kerralla. Ja sitten sanoa seuraavalla kerralla saman uudelleen, Suvi naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat