Näin suomalaiset muuttaisivat alkoholilakia: Juomat suoraan kotiin, verotusta alaspäin

Suomessa kohistaan jälleen alkoholin etämyynnistä – Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja kritisoi jyrkästi nykyisiä linjauksia 6:39
Suomessa kohistiin viimeksi alkuvuodesta alkoholin etämyynnistä – Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja kritisoi jyrkästi nykyisiä linjauksia.

Suomalaisista 47 prosenttia eli lähes puolet toivoisi lievennystä nykyiseen alkoholilakiin, selviää Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

Kyselyn mukaan vastaajat lieventäisivät alkoholilainsäädännön rajoituksia mieluiten sallimalla kaupoille ja ravintoloille kotiinkuljetusmahdollisuuden mietojen alkoholijuomien osalta. 

Käytännössä tällä hetkellä tilanne on se, että alkoholia voi tilata ulkomailta kotiin, mutta suomalaisilta yrityksiltä näin ei voi tehdä.

– Etämyynnin sallimisen on koskettava koko panimoteollisuutta, ravintoloita sekä kauppoja yrityksen koosta riippumatta, vaatii Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen.

Kuluttajat olisivat myös halukkaita keventämään alkoholiverotusta matkustajatuonnin vähentämiseksi. Niin sanottu viinaralli on hiljentynyt koronan vuoksi.

– Kun matkustaminen taas vapautuu, on riski, että juomien matkustajatuonti kasvaa jälleen voimakkaasti ja samalla ostetaan muitakin tuotteita kuin vain juomia, Loikkanen toteaa.

Miehille lievennykset miuluisampia

Suhtautumisessa alkoholilainsäädännön muuttamiseen on nähtävissä eroja sekä sukupuolittain että ikäryhmittäin. 

Tutkimuksen mukaan miehet (58 %) lieventäisivät alkoholilakia naisia (35 %) useammin. Lievennyksiä alkoholipolitiikkaan toivovat ikäryhmistä etenkin 25–54-vuotiaat.

Valtaosa sekä perussuomalaisten (72 %) että kokoomuksen kannattajista (65 %) lieventäisi alkoholilainsäädäntöä. 

Pääkaupunkiseudulla ja ylipäätään kaupungeissa asuvilla lieventämisen kannatus on kasvukeskusten ulkopuolella ja maaseudulla asuvia suurempaa.

Vaikka rajoitusten lieventäminen saakin paljon kannatusta, aiempaa hieman useampi suomalainen (32 %) haluaisi pitää alkoholilainsäädännön rajoitukset nykyisellä tasolla.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton teettämä tutkimus toteutettiin Taloustutkimuksen online-kyselynä. Tutkimukseen vastasi 1337 suomalaista, jotka ovat iältään 18–70-vuotiaita.

Lue myös:

    Uusimmat