"On puhetta sodista" – nämä ovat tekoälyn uhat ja mahdollisuudet TV-tuotannolle

Tekoälystä mahdollisuuksia TV-tuotantoihin 2:05
Ajatus tekoälyn luomista näyttelijöistä saattaa kuulostaa epätodelliselta, mutta joulukuussa päättynyt Hollywood-näyttelijöiden lakko johtui suurelta osalta tästä. Entä tv-uutisalalla – MTV selvitti.

Tekoälyn käyttö lisääntyy nyt nopesti myös TV- ja elokuvatuotannoissa.

Muun muassa MTV käyttää tekoälyä jo esimerkiksi suoratoistopalvelunsa taustatoiminnoissa.

Asiantuntijoiden mukaan tekoäly tuo tuotantoihin sekä mahdollisuuksia että uhkia.

Keinotekoiset uutiset

Joka alalla on viimeistään nyt ruvettu pohtimaan, miten tekoäly voidaan valjastaa hyötykäyttöön – ennen kuin se valjastaa meidät.

Uutistuotanto ei ole poikkeus.

Tukholmalaisen IAMAI-tekoälyalustan perustaja Charlotte Mattfolk sanoo, että uutisten seuraajien pitäisi olla skarppina.

– Täytyy painottaa, että keinotekoisten uutisten riski on todellinen. Uutisten, joita ei ole tarkistettu. 

– Tämä tulee nimittäin tapahtumaan, se on merkittävä uhka, ja meidän täytyy löytää tapoja selvittää uutistemme lähteet. Koska tämä voisi luoda myrskyn asiasta, jota ei ole edes tapahtunut, Mattfolk sanoo.

– On puhetta sodista, ja miten tämä voisi laukaista todella vakavan tapahtuman. Tai riitoja. Tai vain mielipiteitä ihmisistä. Eli on todella tärkeää, että alamme kiinnittää huomiota lähteisiin.

Ihmisten tekemät uutiset

MTV Oy:n toimitusjohtaja Johannes Leppänen sanoo, että tekoäly tuo yhtiölle mukanaan sekä mahdollisuuksia että uhkia.

– Me käytämme tekoälyä jonkin verran jo, lähinnä operaatioihin, esimerkiksi meidän suoratoistomme suosittelualgoritmeihin, tai mainonnan varainnonhallintaan.

– Mahdollisuuksia on todella paljon enempään siellä. Mutta se on kuitenkin ehkä enemmän sellaista toiminnan ja operaation tehostamista meille, Leppänen sanoo.

– Luulen, että toki tekoälyä tullaan varmaan jossain määrin käyttämään sisältöihin myös.

– Mutta kyllä minä mielelläni näen, että uutiset ovat ihmisten tekemiä ja kuratoimia, ja että viihdeohjelmissa on ihmisiä eikä jotain tekoälyn luomia hahmoja.

Turhat ihmisnäyttelijät

Ajatus tekoälyn luomista näyttelijöistä saattaa kuulostaa epätodelliselta, mutta joulukuussa päättynyt Hollywood-näyttelijöiden lakko johtui suurelta osalta tästä.

Lopullinen sopimus Netflixin, Disneyn ja muiden studioiden kanssa, myönnytyksistä huolimatta, mahdollistaa näyttelijöiden kopioimisen digitaalisiksi hahmoiksi, mikä voi poistaa tarpeen ihmisnäyttelijöille.

Emme voi ennustaa tulevaisuutta, jota emme voi kuvitella

Elävät ihmiset ovat vielä keskeisiä TV- ja elokuvatuotannossa. 

Mutta tekoälyn käyttöä tulevaisuudessa on mahdoton ennustaa, koska pystymme kuvittelemaan tulevaisuutta vain ihmisten tavoin. 

Emme voi ymmärtää, mitä mahdollisuuksia tekoäly itse tulee näkemään.

– Todellinen haaste tässä on se, että jopa tekoälyä kehittävät ihmiset eivät tiedä miten tekoäly tulevaisuudessa ajattelee, Charlotte Mattfolk sanoo.

– Siksi me käymme tätä keskustelua – koska he kertovat meille, että hekään eivät tiedä. Mutta mielestäni meidän kaikkien täytyy osallistua tähän.

– Koska tekoäly oppii koko ajan, voimme kaikki nähdä miten se muuttuu.

– Joten meidän pitää pysyä kärryillä siitä, mitä tapahtuu, ja meidän kaikkien täytyy oppia paljon enemmän tekoälystä. Tämä on se avainasia.

Lue myös:

    Uusimmat