Ompelukoneiden ABC: Tällainen kone on sinulle täydellinen

Oletko harkinnut ompelukoneen ostamista? Oikean ompelukoneen valinta voi olla haastava tehtävä, sillä markkinoilla on nykyään todella erityyppisiä ja erihintaisia ompelukoneita saatavilla. Lue oppaamme ompelukoneen valintaan!

Ompelukoneen valintaan vaikuttaa erityisesti käyttötarve.

Satunnainen ompelija tai aloittelija

Ompeluharrastuksen aloittelija saattaa helposti ajatella, että markkinoiden edullisin kone riittää hyvin kattamaan satunnaisen käyttötarpeen. Se on kuitenkin monesti juuri se väärä ratkaisu. Markkinoiden edullisimmat koneet voivat olla hankalakäyttöisempiä, kuin hiukan hintavammat koneet.

– Edulliset koneet voivat vaatia jopa enemmän osaamista käyttäjältä, kuin elektroniset, hiukan kalliimmat koneet, sanoo jo kolmannessa sukupolvessa ompelukoneita maahantuova Petri Partanen Bellabit Oy:stä.

Lisäksi markkinoiden edullisimmat koneet kestävät vuosia todella huonosti. Saat ompelukoneestasi elinikäisen kodinkoneen, jos panostat siihen hiukan enemmän aikaa ja rahaa.

Elektroninen vai mekaaninen kone?

Elektroninen kone tarkoittaa uudenaikaista, elektronisesti toimivaa automaattikonetta. Mekaaninen kone puolestaan tarkoittaa perinteistä konetta, johon asennetaan itse käsin langat paikoilleen ja säädetään tarvittavat säädöt ennen ompelun aloittamista.

Monesti ajatellaan, että se vanhanaikainen mekaaninen kone on helpompi ja kestävämpi. Nykyään elektronisia koneita on kuitenkin joka tarpeeseen, ja niiden hinnatkin ovat tippuneet paljon alaspäin.

– Kyllä elektroninen kone on aina helpompi käyttää ja nopeampi oppia, sanoo Partanen.

Elektroninen kone tekee aloittelijan puolesta tarvittavat säädöt automaattisesti. Niin sanottua näppituntumaa ompelukoneisiin ei välttämättä edes tarvita, jos osaa panostaa oikeanlaiseen koneeseen.

Vaikeiden kaavojen ja koristeiden tekijälle

Jos haluaa tehdä koneella muutakin, kuin suoraa ja siksakkia, kannattaa tutustua huolellisesti eri vaihtoehtoihin ennen varsinaista valintaa. Tässä kohtaa elektroninen kone on ehdoton valinta. Hintaluokka voi paremmassa koneessa helposti ponnahtaa kuuteensataan euroon.

Hinta kohoaa erityisominaisuuksien ja rakenteen takia.

Esimerkiksi niin sanottu kaksisyöttörakenne auttaa paksun kankaan ompelemisessa. Tekniikassa kangas napataan kiinni sekä ylhäältä että alhaalta, ja kankaat liikkuvat yhtä aikaa.

Toisin sanoen mekanismi pakottaa kankaan liikkumaan joutuisasti ommellessa. Näin kangas ei ikään kuin töksähdä jumiin kesken ompelemisen, ja vältytään rumilta tukoksilta.

Ompelukoneliikkeessä kannattaa kuvailla tarkasti, minkälaisia töitä haluaa ompelukoneellaan tehdä. Ammattilainen kyllä osaa kertoa laitteiden erilaisista ominaisuuksista ja käyttömahdollisuuksista.

Hinnoissa on suuria eroja

Hintaskaala on ompelukoneissa järjettömän laaja. Kalleimmat ompelukoneet saattavat maksaa useita tuhansia euroja. Hinta tekeekin suurimman valinnanvaikeuden ompelukoneissa.

– Jos haluaa ostaa ompelukoneen, joka kestää käyttöä vuosikymmenien ajan, niin noin neljänsadan euron kone on järkevin hintaluokka ompelukoneelle, sanoo Partanen.

Yli tuhannen euron koneet ovat lähestulkoon aina tarkoitettu johonkin erikoiskäyttöön, kuten kirjontaan. Lisäksi niissä saattaa olla elektronisia erikoisominaisuuksia, kuten digitaalinen näyttö tai kosketusnäyttö. Nämä koneet muistuttavatkin nykyään enemmän tietokonetta, kuin perinteistä ompelukonetta. Toisaalta hinta näkyy myös lopputuloksessa. Jälki on kaunista ja ammattimaista.

Kiinnitä näihin asioihin erityistä huomiota ompelukoneita vertaillessa

Samanhintaisia koneita vertaillessa kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti takuuaikoihin, jälleenmyyjäketjuihin ja lisätarvikkeisiin.

– Lisätarvikkeiden saatavuuksissa voi olla suuriakin eroja. Joihinkin ompelukoneisiin saa valtavasti erilaisia lisätarvikkeita, joihinkin taas ei melkein ollenkaan. Lisävarusteilla myös peruskonetta voi monipuolistaa matkan varrella tarpeen vaatiessa, Partanen selventää.

Hyviä lisätarvikkeita ja koneen osia voi myös käyttää uuteen koneeseen, jos vanha ompelukone vaihdetaan jossain vaiheessa uuteen. Tällä syntyy jatkuvuus ja pitkäikäisyys tarvikkeita ostaessa.

Erittäin tärkeää on myös selvittää, mistä koneelle saa huollon ja korjausta tarpeen vaatiessa. Kaikilla merkeillä ei ole minkäänlaista järjestäytynyttä huoltoketjua. Joillain taas on erittäin kattava ja laaja korjausverkosto. Säännöllinen huolto takaa ompelukoneen pitkän käyttöiän.

Ompelukonetta täytyy huoltaa säännöllisesti

Laadukasta ompelukonetta pitää muistaa huoltaa säännöllisesti. Kerran viikossa käytettävää ompelukonetta olisi hyvä huoltaa kerran vuodessa. Pitää myös muistaa, että huolto ei ole sama asia, kuin koneen korjaaminen. Päinvastoin, vuosittaisella huollolla taataan se, että konetta ei tarvitsisi korjata ollenkaan.

– Huolto ei tarkoita sitä, että kone tuodaan huoltoon sitten, kun siinä on jo jotain vialla. Tällöin on kyse korjauksesta. Huollolla pyritään varmistamaan, ettei korjaukselle tule tarvetta, ja että kone kestää vuosia käyttökelpoisena, Partanen selventää.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat