"Omat ruoka- ja juomakulut pitää saada korvattua" - Näin paljon rahaa hääparille tulee antaa lahjaksi

Kesähääsesongin ollessa täydessä vauhdissa moni miettii sopivaa lahjasummaa hääparille. MTV Lifestyle kysyi lukijoiltaan, mikä määrä rahaa olisi kohtuullista antaa lahjaksi avioliittoon astuville.

Suurin osa lukijoista oli sitä mieltä, että sopiva lahjasumma on 50–100 euroa. Monessa vastauksessa todettiin, että lahjarahan olisi hyvä kattaa hääparille vieraiden kestitsemisestä koituvat kulut. Toisaalta lahjasummaan sanottiin myös vaikuttavan sen, kuinka läheinen suhde rahalahjan antajalla on hääpariin.

Alle 50 euroa

"20–50 e. Häävieraat on vieraita, eikä kulujen kattajia. Tosin, jos haluaa pitää maksulliset häät, niin voi jo kutsussa ilmoittaa pääsymaksun."

"0e. Häät eivät ole mikään rahankeruujuhla. Jos ei lahjat riitä, niin olkoot ilman. Jos on sitten esim. joku hyväntekeväisyyskohde, johon hääpari haluaa, että voi lahjoittaa rahaa, niin sopiva summa voisi olla esim. aikuisilta 25e per nuppi ja lapsilta vaikka 4-5e."

"Sorry! Köyhä ei anna mitään. Häät on muutenkin aivan turha tilaisuus."

"20-30 euroa per juhlaan osallistuva aikuinen henkilö. Jos mukaan tulee varsinkin jo isompia lapsia niin heidän osalle voi laskea vaikka vitonen per lapsi lisää lahjasummaan. Perustelen tätä sillä, että lahjasumma kattaa edes osan kunkin vieraan kestitsemiskuluista häissä."

"Ei raha ratkaise vaan itsekin voi tehdä lahjan, joka muistetaan."

50–100 euroa

"50 euroa per henkilö ja 100 euroa per pariskunta. Tämä summa kattaisi suunnilleen hääjuhlan ruokakulut ja 1-2 lasia viiniä osallistujaa kohden."

"Mielestäni 50 euroa on sopiva summa häälahjaksi. Toki enemmänkin voi antaa, jos siihen on varaa, mutta 50 euroa ei viesti kitsastelusta eikä kaada monenkaan vieraan taloutta. Minkäänlaiset vähimmäisvaatimukset summasta hääparin osalta, kuten feissarimokien esimerkki osoittaa, ovat mielestäni todella törkeitä."

"Max 50 e/aikuinen eli max. 100 e/pariskunta. Vähemmänkin riittää nuorilta, joilla rahat vähissä opiskelun tai pienten lasten takia."

"50e on minusta ihan sopiva lahja rahana, jos on kyseessä ei ihan lähiomainen, sillä kuitenkin jo saa jotakin ja on lisänä matkakassaan, kun taas 20e ei näy missään."

"50e on mielestäni sopiva summa, kun on paljon vieraita, tästä kertyy mahtava summa."

100-200 euroa

"100e, tämä summa tuntuu kohtuulliselta, ei liian pieneltä, eikä liian suurelta. Itse olemme antaneet häälahjaksi monesti tämän summan ja tyytyväiseltä on hääpari vaikuttanut summan suhteen!"

"Hääthän ovat tunnetusti sukulaisten lypsyjuhlat. 100 euroa on sopiva summa."

"Vähintään 100 euroa on pariskunnalta minimi. Pitää ainakin omat ruoka- ja juomakulut saada korvattua ja mielellään vähän enemmänkin. Tietysti kukin lompakon mukaan ja riippuen siitä miten läheisistä ihmisistä on kyse."

"150 euroa, jos vielä on osallistuttu polttareihin, niin ei ainakaan tuota enempää."

Yli 200 euroa

"200e. Merkittävä tapahtuma ja hääparilla usein paljon menoja juhlien järjestämisessä- jotain mukava jäädä häämatkaa tai isompaa muistoakin varten. Ja kaikilla ei ole varakkaita vanhempia, jotka kustantaa häät."

"200, koska sillä voi kumpikin osapuoli ostaa jotain."

"200, koska nykyään kaikki on kallista, niin pikkurahat eivät riitä alkuunkaan."

"Nelihenkiseltä perheeltä 500 euroa. Yksinäiseltä henkilöltä 200 euroa. Juhlat on kivoja, mutta niistä myös kuluja. Hääparille pitäisi jäädä nettoakin. Reiluus on rautaa ja trendikästä!"

Riippuu tilanteesta

"Riippuu suhteesta hääpariin, jos on hyvin läheinen, niin lahja voi olla kalliimpi, kuitenkin puhdasta rahaa on vähän kuiva antaa. Mitä persoonallisempi lahja, sitä parempi (esim. kuumailmapallomatka tai tandempyörä)!"

"Riippuu paljon siitä, miten läheisistä ihmisistä on kyse, mutta mikäli olisi läheiset ystävät, voisin laittaa mieheni kanssa lahjaksi 80–100 euroa yhteensä. ”Kavereille” ehkä 60–80 euroa. Mieluiten kuitenkin käteisen sijasta hankkisin konkreettisen lahjan. Jos kerättäisiin isompi porukka, voisi lahjapanos olla 20–50 euroa/henkilö: taaskin riippuen siitä, miten läheisiä hääpari on meille. Kyllä pitää olla sydänystävä (ja täysin nappiin osuva idea häälahjasta), että antaisin 100 euroa/henkilö lahjaan!"

"Annettava summa riippuu täysin oman talouden tilasta. Lisäksi muita vaikuttavia tekijöitä on, kuinka hyvin tuntee hääparin, miten läheisiä he ovat jne. Jokaiselle ansionsa mukaan."

"Muissakin lahjoissa on hintaeroja, eli mitä tahansa 20 ja 200 euron väliltä on sopiva summa. Sen mukaan miten itsellä on varaa. En menisi häihin, joissa minimi on 200 euroa, sillä ei ole varaa antaa noin paljon työttömänä sinkkuna. Pitäisi ymmärtää niitä ketkä kutsutaan, tai sitten olla kutsumatta."

Lue myös:

    Uusimmat