Oma kirja kansiin kahdessa päivässä? Mahdollista!

Jos nyt lähettäisit pöytälaatikossa hautomasi tai kustantajien hylkäämäksi joutuneen tekstisi ulkopuoliselle yritykselle, voisit saada valmiin teoksen käsiisi kahden päivän päästä. Vain kirjoittamista ei voi ulkoistaa.

Omakustanne on teos, jonka sen kirjoittaja kustantaa eli maksaa itse.

– Omakustannekirjoja julkaisevat ihan kaikenlaiset ihmiset. Joukossa on niin nuorten ihmisten runokokoelmia kuin vanhempien sukukirjoja ja muistelmia. Sukuseurat ja kyläyhdistykset tekevät paikallishistoriikkeja, ja jonkin verran joukossa on myös fiktiivisiä romaaneja, Mika J. Saloranta Opus Liberumista, yhdestä Suomessa omakustannekirjoja tuottavista yrityksistä kertoo.

Ainakin Opus Liberumin kautta omakustannekirjailijoiden määrä on noussut vuosi vuodelta.

– Tällä hetkellä tuotamme noin 250–300 nimikettä vuodessa. Aika moni omakustanteena kirjan julkaiseva on lähettänyt saman tekstin aikaisemmin eri kustantamoille, mutta saanut kieltävän vastauksen.

– Meidän kauttamme A5-kokoisen 250-sivuisen kirjan, jossa on mustavalkoinen sisäpuoli ja pehmeät kannet, saa edullisimmillaan 380 eurolla. Kirjoja painetaan tällöin 25 kappaletta. Jos asiakas lähettää painovalmista aineistoa – kirja on siis PDF-tiedostossa oikeassa koossa, sivut oikeassa järjestyksessä ja marginaalit teknisesti kohdillaan –, niin kirjan painamisessa, kansiin laittamisessa ja asiakkaalle toimittamisessa menee kahdesta viiteen päivää, Saloranta sanoo.

Toisaalta perinteisestä paperinipustakin saa tehtyä kirjan näköisen kirjan.

– Autamme myös taittotyössä ja ulkoasusuunnittelussa. Asiakas voi valita valmiin kansi- tai taittomallin tai suunnitella ne erikseen.

Joskus lisäpainoksia

Suurin osa Opus Liberumin tuottamista omakustanteista tulee omaan käyttöön, sukulaisille jaettaviksi tai sukuyhdistykselle myytäviksi.

– Ei ole kuitenkaan ollenkaan harvinaista, että ihmiset tilaavat sadan tai jopa 500 kappaleen painosmääriä. Siinä tapauksessa kirjaa on tarkoitus myydä myös kaupoissa. Myymälöihin päätyy vuosittain tuottamistamme kirjoista ehkä kymmenkunta. Jakelun hoitaa asiakas itse. Osa onnistuu myyntityössä niin hyvin, että päätyy tilaaman jopa muutaman sadan kappaleen lisäpainoksia.

Toisin kuin kustantamoissa, Opus Liberumilla kirjaa ei lueta ennen sen painattamista.

– Emme ota kirjojen sisältöön kantaa oikeastaan millään tavalla. Asiakkaan niin halutessa voimme toki antaa neuvoja, mutta vastuu ja sitä kautta myös oikeudet kirjaan ovat julkaisijalla eli henkilöllä itsellään. Eräät julkisuuden henkilöt ovat julkaisseet omaelämäkertansa kauttamme, koska eivät ole halunneet luopua oikeuksistaan perinteiselle kustantamolle.

Voiko omakustannekirjan julkaissut ihminen kutsua itseään kirjailijaksi?

– Ilman muuta, Saloranta vastaa.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat