Olympiavoittaja Pauli Nevala todisti sisarusten kanssa isän traagista kuolemaa – puukotettiin hengiltä ryyppyillan päätteeksi

Suomalainen keihäslegenda Pauli Nevala julkaisee elämäkertakirjan Kaamea heittäjä (Atrain&Nord, kirj. Henry Aho), jossa Nevala kertoo esimerkiksi isänsä Lauri Nevalan traagisesta kuolemasta perheen edessä.

Tokiossa olympiakultaa voittaneen 78-vuotiaan Nevalan Lauri-isä sairasti Paulin lapsuudessa tuohon aikaan yleistä keuhkotautia, tuberkuloosia.

Sairauden vuoksi Lauri Nevala ei kyennyt "normaaliin työntekoon", joka kirjan mukaan teki miehestä katkeran.

Isä-Lauri palveli sodassa tuberkuloosin vuoksi vartiotehtävissä, jonka jälkeen seitsenlapsinen perhe sai Teuvalla asuessaan kärsiä köyhyyden lisäksi isän pahentuneesta alkoholismista ja aggressiivisuudesta.

Pauli Nevalan isä menehtyi kirjan mukaan 34- tai 35-vuotiaana vuonna 1949. Nevala kertoo olleensa paikalla ja todistaneensa tilannetta vierestä.

Kirjan mukaan perheen lapset olivat menossa nukkumaan, kun taloon kaupparatsuina saapuneet isä ja poika Kurikasta ryypiskelivät Lauri Nevalan kanssa kiljua toisessa huoneessa.

Kolmikko tuli nälkäiseksi ja Lauri Nevala lähti hakemaan puolentoista kilometrin päästä naapurista kananmunia. Yhdeksän munan keittämisen jälkeen ruoan jakamisesta syntyi kiista Lauri Nevalan halutessa syödä hakupalkkiona muita enemmän.

Riita yltyi vanhemman kaupparatsun ja Laurin väliseksi painiksi. Kaupparatsu-isän jäätyä alakynteen tämän poika tuli avuksi kahakassa Lauri Nevalaa vastaan.

– Kun poika huomasi, että hänen isänsä jäi alakynteen, hän otti puukon vyöltä ja pökkäsi sillä kylkiluiden väliin. Se oli sillä selvä. Isä vietiin sitten yön mittaan Seinäjoelle sairaalaan ja seuraavana päivänä hän kuoli. Kyllä se aluksi oli rankka paikka. Lapset tietysti itkivät isän perään. Isä on aina, vaikka olisi minkälainen, kirja kertoo.

Tragedian jälkeen Pauli Nevala päätti pysyvänsä elämässään täysin raittiina. Päätös on pitänyt.

Kaamea heittäjä -teoksen (Atrain & Nord) on kirjoittanut Henry Aho. Kirja ilmestyy 3. elokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat