Olympiavoittaja Pauli Nevala kertoo uutuuskirjassa antaneensa koiralle hormonipillereitä: "Se meni metsässä kuin lentokone"

Keihäänheiton olympiavoittaja Pauli Nevala kertoo uutuuskirjassaan Kaamea heittäjä, miten hän testasi anabolisia steroideja omalla koirallaan. 

Nevala tutustui nykyään dopingiksi luettaviin aineisiin 1960-luvun lopulla. Hän ei aluksi uskaltanut käyttää itse hormonivalmisteita, joita hän sai käyttöönsä. Keihäänheittäjä päätti kokeilla aineita koirallaan. 

– Ei me niin erilaisia koirien kanssa olla. Meillä on lihaksia ja verenkiertoa. Hyvin samalla tavalla toimimme. Päätin kokeilla miten se vaikuttaa. Olin sitä jo lääkäriltäkin kysynyt ja hän oli sanonut, että periaatteessa pitäisi vaikuttaa hyvin samalla tavalla. Samanlaista hormonitoimintaa on koiralla ja ihmisellä, Nevala sanoi kirjassa. 

Vaikutukset koiraan olivat merkittäviä. 

– Se söi kuin hevonen, pesuvadillisen ruokaa kerralla. Metsään kun sen vei, niin jumalauta se meni siellä kuin lentokone. Pois ei meinannut saada millään. Sillä oli niin valtava halu saada saalis kiinni.

– Mikään muu ei merkinnyt mitään. Sama se on ihmiselläkin. Voittamisen halu tuli mahdottoman valtavaksi. Ihminen nyt vielä vähän hallitsee ajatuksiaan, mutta koirahan menee vaiston mukaan. Siitä minä ajattelin, että täytyyhän tuon nyt ihmisellekin toimia. 

Nevala voitti olympiakultaa Tokiossa vuonna 1964.

Kaamea heittäjä -teoksen (Atrain & Nord) on kirjoittanut Henry Aho. Kirja ilmestyy 3. elokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat