Kehonrakentaja ohjattiin douppaamaan jo 14-vuotiaana – ongelmat saivat tytöt hämilleen: "Mitä hittoa tapahtuu?"

Yhä useampi kuntoilija käyttää dopingia 2:07
MTV Uutiset kertoi viime heinäkuussa, kuinka yhä useampi kuntoilija käyttää dopingia.

Entinen painonnostaja ja kehonrakentaja Kenneth Ekholm, 43, varoittaa omakohtaisine kokemuksineen dopingin käytön riskeistä. Vaikka Ekholmin douppaamisesta on jo kauan aikaa, hän kärsii yhä aineiden haittavaikutuksista.

Ekholm meni jo nuorena salille ja näki kehonrakentajia valtavine lihaksineen. He ohjeistivat Ekholmia anabolisten steroidien käyttöön, ja hän aloitti douppaamisen jo 14-vuotiaana. 18-vuotiaana Ekholm nosti penkistä jo 217,5 kiloa.

Ekholm käytti dopingia kaikkiaan seitsemän vuotta. Hinta on ollut kova.

– Minulla on ennen kaikkea paljon nivelkipuja. Vuonna 1998 olkapääni ja käteni repeytyivät, kun aineet tekivät minusta liian vahvan suhteessa niveliini ja nivelsiteisiini, Ekholm sanoi Expressenin haastattelussa.

Ekholmin maksakin kärsi, mutta nykyään hänellä on sanojensa mukaan uusi maksa.

"Lähes sairasta"

Dopingin vaikutukset ulottuivat myös henkiselle puolelle. Ekholm koki olonsa aineista mentaalisesti huonoksi, vaikka fyysisesti hän oli iskussa.

– Hoin itselleni, että se on ok, koska vaikutukset olivat niin hyvät. Sitten verenpaineeni nousi korkealle ja nenäni alkoi helposti vuotaa verta. 

Lisäksi aineet vaikuttivat Ekholmin seksuaaliseen potenssiin. Testosteronin käyttö sai aikaan voimakkaita reaktioita.

– Testosteronin magia on, että tunnet itsesi välittömästi lähes jumalaksi. Sinulla on oma testosteronituotantosi ja siihen pannaan lisää ulkopuolelta. Yksi vaikutus tässä on se, että seksihalusi kasvavat niin suuriksi, että se on lähes sairasta. Mutta hoidon lopussa ne laskevat... ja sitten laskevat aika radikaalisti. Jossain kohtaa ne loppuvat täysin.

– Aivot ja kivekset lopettavat testosteronin tuottamisen ja sitten mikään ei auta. Yritin Viagraa ja kaikkea, mutta mikään ei auttanut.

Ekholm kärsi näin kiusallisista ongelmista päästessään vastakkaisen sukupuolen kanssa sänkyyn.

– Monet tytöistä, joita tapasin, olivat kiinnostuneita kroppani takia. Mutta kun pääsin lähtöviivalle, sänkyyn, mikään ei toiminut. Siitä tulee ristiriitaista myös tytölle: "Mitä hittoa tapahtuu?"

"Ei ole koskaan sen arvoista"

Viime vuosina dopingista luentoja pitänyt ja väärinkäyttäjiä auttanut Ekholm kertoo, ettei hän ollut koskaan kuitenkaan huolissaan dopingtesteistä. Hän käytti erinäisiä peiteaineita, jottei jäisi kiinni. Hänen mukaansa testeistä on helppo päästä läpi myös tänä päivänä.

Ekholm myös uskoo, että nykyinen koronaviruspandemian aikainen tilanne, jossa testaaminen on eri puolilla maailmaa vähentynyt, vaikuttaa ihmisiin urheilun parissa.

– Luultavasti sekä urheilijat että muut ihmiset, jotka käyvät salilla, alkavat miettiä dopingin käyttöä tänä aikana.

Ekholm kuitenkin varoittaa. Vakavasti.

– Ihmiset, jotka käyttävät aineita, eivät voi hyvin sisältä. He ovat epävarmoja. He ajattelevat, että doping auttaisi heitä saavuttamaan tietyn tunteen, mutta monet, joiden kanssa puhun... he eivät koskaan saavuta tuota tunnetta. He tuntevat syvällä sisimmässään, että he ovat tehneet väärin ja voivat siitä huonosti.

– Ei ole koskaan sen arvoista aloittaa dopingin käyttöä.

Lähteet: Correa, Expressen

Lue myös:

    Uusimmat