Aggressiivinen dopingtestaaja sai Juha Miedon ärhäkkääksi – "Rouva otti takapakkia"

Hellevi Pouta kirjoittaa Mieto-uutuuskirjassaan suomalaisen hiihtolegenda Juha Miedon erikoisesta kohtaamisesta doping-valvojan kanssa, joka oli paikoitellen jopa ahdistavan aggressiivinen.

Mieto oli kansainvälisen hiihtouransa jälkeen siirtynyt kisaamaan vain kansallisissa kilpailuissa. Mieto joutui tuolloin myös keskelle yhtä uransa erikoisinta tapahtumaa, kun hän osallistui Pihtiputaalla 60 kilometrin Tahko Pihkala -hiihtoon. Maalialueella hän joutui yllättäen aggressiivisen doping-valvojan kynsiin.

– Kun hän tuli maaliin, doping-valvoja tarrasi häneen ja sanoi tiukasti, että heti testiin. Juha yritti keventää tunnelmaa ja ehdotti, että voisi hörpätä ensin kahvit. Se ei käynyt, vaan testiin piti mennä välittömästi. Jos valvojarouva olisi ylettynyt, hän olisi kai tarrannut Juhaa niskasta kiinni ja vauhdittanut menoa, Hellevi Poudan kirjassa kuvaillaan.

Monia kertoja huippu-uransa aikana dopingtesteissä käynyt Mieto ihmetteli valvojan erikoista käytöstä. Kokenut urheilija suoritti tehtävänsä kuitenkin rautaisella ammattitaidolla, mutta päätti näpäyttää ahdistavaa testaajaa.

– Pihtiputaalla Juhaa alkoi ihmetyttää doping-rouvan ankara, jopa aggressiivinen käytös, samoin se, mitä tämä siellä teki, kun Kokkolassa oli samaan aikaan kilpailut, joissa oli mukana maailman valioita.

– Hänellä ei koskaan ollut ongelmia lirauttaa näytettä, joten hän päätti antaa oikein näytöksen doping-rouvalle. Rouva seisoi tarkkana vierellä, kun Juha lorotti virtsaa pieneen mukiin niin ponnekkaasti, että pärskeet lensivät. Hän onnistui tempussaan, sillä rouva otti takapakkia.

Tämä kyseinen episodi on mietityttänyt Mietoa vielä pitkään urheilu-uran jälkeenkin.

– Tämä testitilanne on mietityttänyt Juhaa paljon, koska siinä oli niin selvästi jotain takana. Kenen asialla oltiin ja miksi?

Lainaukset ovat Hellevi Poudan kirjoittamasta Mieto-kirjasta (Karisto), joka ilmestyi 23. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat