Olympiavoittaja jyrähtää antidopingpomolle: "Hän edustaa kaikkea, mikä on pielessä urheilussa"

Doping varjostaa mm-urheilua – MTV kertoo uusimmat tuulet valvonnan huipulta 20:26
Videolla dopingkeskustelua MTV Uutiset Livessä.

Kultaa ja hopeaa Pyeongchangin olympialaissa vuonna 2018 voittanut Ruotsin Sebastian Samuelsson ryöpyttää maailman antidopingtoimisto Wadan puheenjohtajaa sir Craig Reedietä idrettspolitikk.no:lle kirjoittamassaan kommentissa.

Samuelsson on tullut urheiluansioidensa ohella taistelustaan dopingiaa vastaan. Hän ei pelkää korottaa ääntään epäoikeudenmukaisuutta tai huijaamista vastaan. Ruotsalainen on joutunut tämän myötä ottamaan aiemmin vastaan tappouhkauksia. Nyt 22-vuotias Samuelsson osoittaa voimakasta kritiikkiä antidopingtyön ykköspomolle. 

– Olen raivoissani Wadan puheenjohtaja sir Craig Reedielle. Hänellä on suurin vastuu kaikkien aikojen merkittävimmässä dopingskandaalissa. Puheenjohtaja Reedie on 78-vuotias valkoinen mies, joka edustaa monilla tavoin kaikkia urheilussa pielessä olevia asioita, Samuelsson kirjoittaa.

Ruotsalainen nostaa kirjoituksessaan esille Venäjän systemaattisen huijauksen vuoden 2014 Sotshin olympialaisissa. Samuelssonin mielestä Venäjä on päässyt tempustaan liian vähällä.

– Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) on ollut kivenkova koko prosessin ajan. Venäjä ei ole päässyt mukaan suuriin kisoihin yksittäisiä urheilijoita lukuun ottamatta ja he ovat kilpailleet neutraalin lipun alla. Nyt on aika sille, että muut kansainväliset lajiliitot seuraavat perässä, Samuelsson toteaa.

Reedie tulee jättämään virkansa marraskuussa, mutta Samuelsson ei hihku innosta muutoksen suhteen. Hän sanoo, että ruotsalaisiltakin tuen saaneella norjalaispoliitikko Linda Hofstad Hellelandilla ei ole mitään mahdollisuuksia tulla valituksi. 

– Urheilusta on tullut toimiala, jossa valkoinen mies tekee uransa kaiken sen kustannuksella, josta urheilussa pitäisi olla oikeasti kyse. Silloin raha, valta ja luksus-elämäntyyli on tärkeämpää kuin urheilu, Samuelsson päättää.

Lue myös:

    Uusimmat