Olympiatoivo avautui yhdysvaltalaisurheilijoiden huumeidenkäytöstä – "Hyvin tavallista"

Seiväshypyn tämän kauden maailmantilaston kymmenentenä oleva Sondre Guttormsen kertoi NRK:n haastattelussa, että kannabiksen käyttö on hyvin tavallista Yhdysvalloissa, myös urheilijoiden piirissä.

Korkeuden 581 tällä kaudella ylittänyt norjalainen on viettänyt Yhdysvalloissa kolme vuotta yliopistossa. Hän sanoo, että kannabiksen käyttämiseen suhtaudutaan täysin eri tavalla Norjassa kuin Yhdysvalloissa.

– Se on ollut hyvin tavallista yliopiston opiskelijoiden keskuudessa. He käyttävät sitä kuin alkoholia. Se ei ole tällä hetkellä sallittua urheilussa, joten olen pysynyt siitä kaukana. Näyttää kuitenkin siltä, että säädöksiin saattaa tulla muutoksia tulevaisuudessa, 22-vuotias Guttormsen sanoi.

Guttormsen myöntää, että asenteiden merkittävä eroavaisuus on tuntunut oudolta kokemukselta.

– Norjassa on sellaisia, jotka käyttävät huumeita ja sellaisia, jotka ajavat autoa kannabiksen vaikutuksen alaisena. Yhdysvalloissa taas minulla on ystäviä, jotka ovat hienoja ihmisiä. He kävelevät ja polttavat pilveä, Guttormsen kertoi.

Norjalaiselta kysyttiin, että onko kannabiksen käyttäjien joukossa mukana urheilijoita.

– Kyllä, Guttormsen vahvisti.

21-vuotias olympialaisten yleisurheilun 100 metrin kultamitalisuosikki Sha'Carri Richardson sai ennen Tokion olympialaisia kuukauden kilpailukiellon kannabiksen käytöstä. Hän kertoi tuolloin käyttäneen ainetta äitinsä menehtymisestä aiheutuneeseen järkytykseen. Richardsonin suoritus Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa hylättiin, joten Tokion kisat jäivät haaveeksi.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja Sebastien Coe oli väläytellyt, että kannabiksen käyttöön kohdistuvaa sääntöä tulisi tarkastella uudelleen. 

– Sitä pitää miettiä. Siinä olisi järkeä, koska mitään ei ole kirjoitettu kivitauluihin, Coe sanoi Athletics Illustratedin mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat