Yleisurheilun olympiavoittajalta hirvittäviä paljastuksia – "Jos haluatte nähdä, että olen nainen.."

Caster Semenya juoksi Timanttiliigan avauksessa hirmuajan 2:22
Katso videolta Caster Semenyan toistaiseksi viimeinen Timanttiliigan juoksu 800 metrillä, jolla hän juoksi vuoden 2019 ylivoimaisesti kovimman ajan.

Yleisurheilun kaksinkertainen olympiavoittaja Caster Semenya avautui HBO Real Sportsin haastattelussa yleisurheilumaailmalta tulleesta paineesta. 

Semenya teki läpimurtonsa jo vuonna 2009, kun hän voitti MM-kultaa Berliinissä 800 metrillä. Hänen lihaksikas olemuksensa ja nopeus johti siihen, että häneltä vaadittiin sukupuolitestiä. Semenya kertoi haastattelussa, että urheilujohtajat olisivat luulleet, että hänellä on penis.

– Sanoin heille, että olen nainen, ja jos haluatte nähdä, että olen nainen, voin näyttää teille vaginani, Semenya sanoi.

31-vuotiaalla Semenyalla on hyperandrogenismi, joka tarkoittaa, että hänellä on korkeat testosteronitasot. Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA pakotti hänet käyttämään lääkkeitä, jotka alentaisivat testosteronitasoja, mutta lääkkeet saivat Semenyan voimaan pahoin.

– Ne tekivät minut sairaaksi, painoni nousi ja sain paniikkikohtauksia. Luulin, että saisin sydänkohtauksen. Se on kuin iskisi joka päivä itseensä veitsen. Minulla ei kuitenkaan ollut valinnanvaraa, Semenya kertoi. 

– Olin 18-vuotias, halusin juosta. Halusin päästä olympialaisiin, se oli ainoa asia, jolla oli jotain mekritystä. Minun oli pakko saada se toimimaan, Semenya jatkoi. 

Semenya toteutti unelmansa kahteen kertaan. Hän voitti olympiakultaa Lontoossa 2012 ja Riossa 2016. 

Lääketieteen asiantuntijat ovat kutsuneet Semenyan pakkolääkitystä epäeettiseksi. WA:n asianajaja Jonathan Taylor kuitenkin puolusti lääkitystä HBO Real Sportsin haastattelussa ja sanoi, että johtavat asiantuntijat määräävät lääkkeitä naisille, jotka ovat aktiivisia ja joilla on liian korkea testosteronitaso.

– Jonathanin pitää leikata kielensä irti ja heittää se pois. Jos hän haluaa ymmärtää, kuinka ne (lääkkeet) ovat kiduttaneet minua, voi hän itse ottaa niitä lääkkeitä. Silloin hän ymmärtää, Semenya sanoi. 

WA päätti vuonna 2018, että yleisurheilevien naisten, joilla on liian korkeat testosteronitasot, tulee pudottaa tasoja, jotta he saavat kilpailla 400 metrin ja mailin välisillä matkoilla. WA:n mielestä hyperandrogeenit saavat muuten liian suuren edun keskimatkoille.

Semenya ei ole suostunut lääkitykseen viime vuosina ja ei ole siksi juossut kansainvälisissä kilpailuissa 800 metrillä sitten vuoden 2019. Häneltä jäi väliin 2019 MM-kisat sekä viime vuonna kisatut Tokion olympialaiset.

Eteläafrikkalainen on jatkanut juoksemista, mutta pidemmillä matkoilla. Hän juoksi maaliskuussa henkilökohtaisen ennätyksensä 3000 metrillä ja paransi entistä ennätystä melkein kymmenellä sekunnilla. Semenya tavoittelee paikkaa kesän MM-kisoihin Yhdysvaltojen Eugeneen.


– Olen lähellä. Se tapahtuu, jos tapahtuu, Semenya sanoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

Semenya on vienyt asiansa oikeusistuimiin ja hävinnyt kahdesti, urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa (CAS) ja sveitsiläisessä tuomioistuimessa. Hän on valittanut tapauksesta nyt kolmannen kerran, tällä kertaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Lue myös:

    Uusimmat