Olympialaisten supertähti joutui vihamyrskyn kohteeksi – "Oletan, että he ovat amerikkalaisia"

Seiväshypyn supertähti Ruotsia edustava Armand Duplantis kertoi The Advocate-lehdelle, kuinka on joutunut kokemaan vihaa yhdysvaltalaisten toimesta. Louisianassa syntynyt ja kaksoiskansalaisuuden omaava Duplantis päätti vuonna 2015, että edustaa Ruotsia. 

Yleisurheiluvalmentaja Jonas Alshem vastasi vuonna 2015 Ruotsin nuorisomaajoukkueesta ja hän sai Duplantisin edustamaan Ruotsia. Duplantisin isä Greg on entinen seiväshyppääjä Yhdysvaltain Louisianasta ja hänen äitinsä Helena on entinen seitsenottelija Ruotsin Avestasta.

Duplantisin valinta herätti aluksi vain lieviä reaktiota. Hän kertoi vuonna 2017, että oli saanut sosiaalisessa mediassa kommentteja valinnastaan. Hän ei kuitenkaan katunut päätöstään. Tilanne on nyt kuitenkin muuttunut maailmanennätyksen (618) ja lajin supertähdeksi tulemisen jälkeen.

– Olen joutunut kestämään paljon vihaa ja kuullut asioita, joita en odottanut kuulevani. Niitä on monia, jotka ovat tyytymättömiä siihen, että edustan Ruotsia. Oletan, että he ovat amerikkalaisia. En halua lukea siitä liikaa. En halua lukea vihakommentteja, Duplantis totesi.

– Odotin, että he tulisivat sopivasti olympialaisten aikana, mutta minulla on vaikeuksia ymmärtää, että miksi, Duplantis sanoi.

Vihamyrskyn alkaminen Tokion olympialaisten aikaan ei ole yllättävää. Greg-isä sanoo, että kukaan vihaajista ei ole yleisurheiluväkeä. Hän kertoi Tokion olympiakylässä kesäolympialaisten merkityksestä Yhdysvalloissa.

– Se on paljon, paljon suurempi kuin muut kilpailut. Se on massiivista Yhdysvalloissa. Yhdysvaltalaiset ovat olleet aina kiinnostuneita kaikista olympialajeista, Greg Duplantis kertoo.

Duplantisin Ruotsin väreihin saanut Alshem on nykyään läheisissä väleissä Duplantisin perheen kanssa. Hän reagoi voimakkaasti vihamyrskyyn. 

– Kritisoimisen aloittaminen nyt on naurettavaa ja pikkumaista, Alshem sanoo. 

Alshem kertoo, että vihamyrskyyn ei voinut valmistautua etukäteen.

– Sitä ei voinut ennustaa silloin. Hän oli vain poikanen ja hänen ympärillään ei ollut suurta kiinnostusta. Se on tapahtunut nyt, kun on alkanut sujumaan erittäin hyvin, Alshem toteaa.

– Amerikkalaiset ovat hyvin isänmaallisia. Silloin heidän sielussaan kirvelee, kun joku valitsee toisen maan ennen "maailman parhainta valtiota".

Alshem kiittelee kuitenkin ruotsalaista yleisurheiluyleisöä, joka on osoittanut suurta rakkautta Duplantisia kohtaan.  

– Gregin mukaan vain 20-30 prosenttia Louisianassa tietää kuka hän on, kun taas Ruotsin koko väestö on äänestänyt hänet Jerring -palkinnon saajaksi sekä ylistävät häntä yhdeksi suurimmista urheilijoista. 

Duplantis kertoi lauantaina järjestetyn olympiakarsinnan jälkeen, että hän on iloinen tekemästään päätöksestä.

– Rakastin kasvaessani Ruotsia. Isoveljeni kilpaili Ruotsin väreissä ja hänellä oli hyviä kokemuksia. Vanhempani olivat sitä mieltä, että se oli hyvä idea kilpailla Ruotsin lipun alla. Tein sen päätöksen ja siitä on tullut todella hyvä asia minulle. Saan muun muassa erinomaista tukea, Duplantis kertoi.

Duplantis toivoo samalla, että saisi tukea kotikaupungistaan Louisianan Lafayettestä.

– Kaupunki teki minusta sellaisen kuin olen nyt ja toivon saavani tukea kaikilta sieltä. Yritän tehdä kaikista ylpeitä Lafayettessä tuomalla kultamitalin kotiin, Duplantis totesi. 

Olympialaisten seiväshyppy finaali on vuorossa tiistaina klo 13.20 Suomen aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja