Olympiakomitean tukipotti pieneni – näissä lajeissa selkeä pudotus, yleisurheilulle iloisia uutisia

Olympiakomitea tiedotti maanantaina tukipäätöksistään vuodelle 2021. Kokonaispotti pieneni reilulla 33000 eurolla. 

Olympiakomitea jakaa tukirahaa vuodelle 2021 vajaat neljä miljoonaa euroa (3937536 euroa). Viime vuonna tukirahaa jaettiin 3 970 940 euroa. Eniten nousua koki yleisurheilu, jonka kokonaispotti nousi reilulla 26000 eurolla. Myös golfissa ja judossa nähtiin selkeää nousua viimevuotisesta. Kovimman pudotuksen kokivat nyrkkeily, paini ja sulkapallo. Painissa ja nyrkkeilyssä nähtiin tänä vuonna kaksi merkittävää lopetuspäätöstä, kun painija Petra Olli ja nyrkkeilijä Elina Gustafsson päättivät uransa.

Urheiluvuosi 2020 on ollut poikkeuksellinen, sillä olympialaiset ja paralympialaiset siirtyivät vuodella eteenpäin koronapandemian takia. Tämä näkyy myös Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön jakamissa kesälajien tehostamistuissa. Kun valtaosalle yksilölajeista olympiavuosi on kalenterikierron tärkein, huippu-urheilusuunnitelmat vuodelle 2021 noudattelevat pääosin samoja linjoja kuin vuosi sitten. 

– Tämä koskee toki vain lajeja, joiden selkeä pääkilpailu on olympialaiset. Meillä on tukiohjelmissa myös joukkuepelejä, ei-olympialajeja ja muutamia ammattilaispainotteisia olympialajeja, joiden toiminta ei ole niin olympiakeskeistä. Näiden lajien kanssa yhteistyötä on jatkettu vielä selkeämmin pidemmällä tähtäimellä ja tulevan strategiakauden tavoitteiden suunnassa, Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoi Olympiakomitean tiedotteessa.

Vuoden 2021 kesälajien tehostamistukia jaettiin paralympialajeille 301 000 euroa ja vammattomien puolelle 3 636 536 euroa. Tehostamistuelle ylsi vammattomien puolella 22 lajia, minkä lisäksi yhdeksässä lajissa on urheilija tai urheilijoita, jotka ovat yksilötukiohjelmassa. Paralympialajeja tukiohjelmassa on kaksitoista, minkä lisäksi triathlonisti Liisa Lilja on yksilötukiohjelmassa.

Monessa lajissa kansainvälinen kilpailutoiminta on ollut vähäistä tai kokonaan jäissä vuonna 2020. Näiden lajien kohdalla kilpailumenestystä on peilattu ensisijaisesti vuoteen 2019.

– Menestys on kuitenkin vain yksi kriteereistämme. Olemme jo tutuksi tulleeseen tapaan käyneet syksyn mittaan hyvässä yhteistyössä läpi lajien huippu-urheilusuunnitelmia ja panostuksia huippu-urheiluun. Tässäkin tilanteessa olemme etsineet ja uskon, että myös löytäneet euroille mahdollisimman hyvää vaikuttavuutta, Lehtimäki toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat