Olivatko nämä Isossa Omenassa kuolleen uhrin viimeiset lauseet? Poliisilta odotetaan nyt tietoa, miksi vartijat päättivät ottaa naisen kiinni

0:29
Video: Olivatko nämä naisen viimeiset sanat?

Kauppakeskus Isossa Omenassa Espoossa vajaat kaksi viikkoa sitten vartijoiden voimankäyttötilanteessa kuolleen naisen kohtaloon liittyy edelleen monia avoimia kysymyksiä. Mitä nainen yritti kertoa vartijoille ja miksi nämä sanat jäivät hänen viimeisikseen?

MTV Uutiset on tutustunut useisiin kiinniottotilanteesta ja kiinnipidon jatkumisesta kuvattuihin videoihin, joita on lähetetty toimitukselle ja joita jaetaan sosiaalisessa mediassa. Osa silminnäkijöiden kuvaamista videoista on niin hyvälaatuisia, että naisen ja vartijoiden kiinniottotilanteessa käymä keskustelu on selvästi kuultavissa.

Moni väittää kuulleensa silminnäkijävideoilta, että kauppakeskuksen vartijoiden kiinniottama ja heidän voimankäytön jälkeen kuollut 35-vuotias espoolaisnainen olisi yrittänyt kertoa vartijoille olevansa raskaana. Heidän mukaansa nainen sanoisi vartijoille voimankäytön alkutilanteessa "mul on kuuskuinen".

Todellisuudessa kauppakeskuksen käytävätilan kaiku ja asiakkaiden äänet vääristävät ääntä niin, että nainen saattaa sanoa myös jotakin muuta.

MTV Uutisten tietojen mukaan kuolonuhrilla oli vahva uskovainen tausta ja hän kuului paikalliseen Helluntaiseurakuntaan. Onko siis mahdollista, että hän sanookin esimerkiksi "jumaluus on ikuinen"?

Kuuntele kohta itse videolta.

Mitä uhri sanoo videolla?

Video alkaa keskeltä tilannetta, kun naista ollaan viemässä maahan.

Nainen alkaa vastustaa maahan viemistä ja vartijat saavat hänet istualleen kauppakeskuksen käytävän lattialle. Tästä alkaa sananvaihdontapainen naisen ja vartijoiden välillä.

00.02 Vartija sanoo: "Vie maahan!"

Vartijat yrittävät saada naisen pitkälleen, mutta nainen vastustelee heitä ja yrittää pysyä istuallaan. 

00.04 Nainen on edelleen istuallaan ja huudahtaa "hyvä Jumala!", kun vartijat yrittävät pakottaa häntä makuulleen.

Seuraavaksi tulee kysymyksiä herättänyt kohta.

00.06 Jotkut kuulevat, että nainen sanoo "mul on kuuskuinen". Mutta nainen voisi sanoa myös "jumaluus on ikuinen". Tai sitten jotakin aivan muuta.

Vartijat yrittävät pakottaa naista toiseen asentoon.

0.09 Vartija sanoo, että "tästä pääset mattoon". Vartija viittaa ilmeisesti naisen voimakkaaseen vastusteluun.

Poliisi selvittää kiinnioton syytä

Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii tapahtumaa kuolemantuottamuksena. Poliisi epäilee rikoksesta neljää kiinnipitoon osallistunutta vartijaa.

Poliisi ei ole kommentoinut uhrin mahdollista raskautta. Kuolonuhrin veli on kiistänyt MTV Uutisille, että hänen sisarensa olisi odottanut kuollessaan lasta.

Poliisi on aiemmin kertonut, että vartijat ottivat naisen kiinni, koska toinen kauppakeskuksen asiakas oli ilmoittanut vartijoille jonkinlaisesta häiriöstä, jota nainen aiheutti.

Tapauksen tutkinnanjohtaja Jyrki Kallio kertoo MTV Uutisille, että poliisi on tällä hetkellä erittäin kiinnostunut häiriön laadusta ja siitä, miksi se johti naisen painamiseen lattialle.

– Häiriöstä ilmoittanut ta henkilöä on kuultu kerran, mutta kuuleminen jäi kesken. Poliisin on tarkoitus kuulla häntä uudestaan tämän viikon aikana, Kallio sanoo MTV Uutisille.

Mikä poliisin alustava käsitys on siitä, minkälaista ilmoitettu häiriö oli luonteeltaan?

– En voi ottaa vielä kantaa tähän, tutkinnan kannalta on parempi, etten avaa sitä enempää, Kallio vastaa.

Poliisi kertoo lisää loppuviikosta

Kallio ei kommentoi sitä, liittyikö häiriö esimerkiksi uskonnolliseen lähestymiseen eli niin kutsuttuun julistustyöhön.

– Sitä poliisi nyt selvittää, että minkä tyyppistä häirintä oli, joka johti voimankäyttöön.

– Meillä on tarkoitus tiedottaa asiasta loppuviikosta, kun saamme häiriöilmoituksen tehneen henkilön kuultua.

Kallio kertoo MTV Uutisille, että poliisi uskoo kuolemantuottamuksen olevan tällä hetkellä sopivin rikosnimike tutkittavana olevaan tapahtumaan. Tämä tarkoittaa sitä, että poliisi uskoo naisen kuoleman aiheutuneen vartijoiden huolimattomuudesta, eikä tapahtumiin liity tahallisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja