Maahan mahalleen painaminen voi aiheuttaa äkkikuoleman – näin ensihoitolääkäri kommentoi voimankäyttötavan ongelmallisuutta

Ensihoidon lääkäri Ison Omenan tapauksesta: Voimankäyttöön liittyy aina riski – elvytyksen myöhästyminen ei ole poikkeuksellista 5:09
Katso video: Näin ensihoitolääkäri Juha Richter kertoo mahallaan makuuttamisen ongelmallisuudesta.

Voimankäyttötilanteiseen liittyy yleensä aina riskejä, mutta erityisesti päinmakuulle laittaminen on ongelmallinen toimintatapa. Kohdehenkilön rintakehä voi joutua puristuksiin, ja vatsalleen laittamiseen liittyy jopa äkkikuoleman riski.

Vartijoiden voimankäyttö on noussut keskiöön, kun kauppakeskus Isossa Omenassa tapahtunutta naisen kuolemaa on tutkittu. Nainen oli painettu usean vartijan toimesta makaamaan kauppakeskuksen lattialle vatsalleen.

Poliisi kertoi keskiviikkona, että 35-vuotias espoolaisnainen ei kuollut tukehtumalla. Kuolinsyystä ei kerrottu enempää, mutta tapauksen tutkinnanjohtaja Jyrki Kallio kommentoi MTV Uutisille, että poliisi uskoo voimankäyttötilanteella ja naisen kuolemalla olleen syy-yhteys.

– Kyllä hyvin suurella todennäköisyydellä henkilö olisi edelleen elossa, jos tapahtumaa ei olisi tapahtunut, hän sanoi.  

Voimankäyttötilanne on aina riski

Suomessa yleislääkärinä ja Saksassa ensihoitolääkärinä työskentelevä Juha Richter kommentoi MTV Uutisille, että voimankäyttötilanteisiin liittyy aina riski.

Richter sanoo, että vatsalleen painamisessa ja pakottamisessa henkilöllä voi tulla ongelmia hengittämisen suhteen.

– Usein käy niin, että henkilö reagoi voimakkaasti tätä tilannetta vastaan, jolloin käykin niin, että henkilöön kohdistetaan lisää voimaa.

Erityisen ongelmallisia ovat tilanteet, joissa rintakehä joutuu tavalla tai toisella puristuksiin. Pahimmillaan tilanne voi johtaa sydänpysähdykseen ja äkkikuolemaan.

– Henkilö, joka ei saa happea, reagoi hyvin voimakkaasti. Tämän seurauksena tilanne kiihtyy ja yhä enemmän painetta kohdistuu esimerkiksi rintakehään. Se voi johtaa hapenpuutteeseen ja lopulta sydänpysähdykseen.

Tilannetta pahentaa voimakas stressireaktio, joka aiheutuu, kun henkilö on kiihtynyt tai peloissaan.

– Ihminen, jolla on esimerkiksi tiedossa sepelvaltimotauti tai jolla on sepelvaltimotauti, josta ei tiedetä, voi helposti saada stressireaktion yhteydessä rytmihäiriöitä.  

Yleisellä tasolla Richter myös mainitsee, että etenkin aikaisemmin on joissakin tapauksissa jäänyt voimankäyttötilanteissa tahattomasti tarkistamatta, pystyykö henkilö riittävästi hengittämään.  

Niuvanniemessä luovuttiin haitallisesta keinosta

Äkkikuoleman riskistä varoittaa myös Niuvanniemen sairaalan eläkkeelle jäänyt johtava lääkäri Kari OjalaLääkärilehden haastattelussa. Ojalan mukaan Niuvanniemen sairaalassa päinmakuulle rajoittamisesta luovuttiin jo vuonna 2012.

Päätöstä perusteltiin kansainvälisillä tutkimuksilla, joissa todettiin kyseisen rajoitustavan voivan altistaa äkkikuolemalle.

– Kun ihminen viedään maihin ja varsinkin vatsalleen, ja jos vielä kädet ovat selän takana, hengitysfunktio ja sydämen virtaus heikentyvät, Ojala kertoo.

– Alentunut hengitysfunktio ja sydämen toiminnan heikentyminen aiheuttavat metabolisen muutoksen. Seurauksena voi olla sydämen rytmihäiriö, asystole tai muukin rytmihäiriö. Tämä on kuoleman mekanismi.

Aiemmin julkaisematon video Ison Omenan kiinniottotilanteesta, jossa kuoli 35-vuotias nainen 3:32
Ei herkimmille: Aiemmin julkaisematon video Ison Omenan kiinniottotilanteesta, jossa kuoli 35-vuotias nainen.

Lue myös:

    Uusimmat