Ison Omenan kuolemantapaus nostatti valtaisan huhumyllyn: Nämä asiat oikeasti tiedetään, näitä ei

Video näyttää Ison Omenan kiinniottotilannetta – professori arvioi, kuinka poikkeuksellinen tapaus on 22:38
Video näyttää Ison Omenan kiinniottotilannetta – poliisien voimankäyttöä tutkinut professori arvioi, kuinka poikkeuksellinen tapaus on

Espoon Ison Omenan kauppakeskuksessa kuoli lauantaina 35-vuotias nainen. Nainen kuoli ostoskeskuksen vartijoiden kiinniottotilanteessa. Tapaus on herättänyt laajaa yhteiskunnallista keskustelua vartijoiden voimankäytöstä. Tapahtumista on liikkeellä paljon huhuja ja epätosia väitteitä. 

Tapahtumat ovat koskettaneet ja järkyttäneet suomalaisia ja kirvoittanut vilkasta yhteiskunnallista keskustelua ja kitkerää kritiikkiä vartijoiden voimankäytöstä.

Sosiaalisessa mediassa keskustelu on lähtenyt osin käsistä. Liikkeellä on villiä spekulointia sekä menehtyneestä naisesta että tilanteen kulusta ja syistä. Huhumyllyn jauhaessa, jotkut henkilöt ovat esittäneet sosiaalisessa mediassa aivan suoria valheita varmana tietona. Koostimme listauksen liikkeellä olevista huhuista ja väitteistä. Nämä asiat tapauksesta oikeasti tiedetään:

Oliko uhri äiti?

Väite: nainen oli äiti

Iltalehden tietojen mukaan väite ei pidä paikkaansa. Lehti haastatteli menehtyneen naisen veljeä, joka on kumonnut väitteen.

Väite: Nainen oli raskaana

Ei tiedossa.

Väite: Nainen oli päihderiippuvainen

Veli kiisti asian Iltalehdelle. Yksikään silminnäkijä tai naisen naapuri ei ole sanonut mitään, mikä tukisi väitettä päihderiippuvuudesta.

Mikä tilanteen laukaisi?

Väite: Tilanne alkoi, koska nainen ei suostunut poistumaan ostoskeskuksen myymälästä

Ei pidä paikkaansa. Poliisi on kertonut, ettei nainen asioinut ennen tapahtumia missään ostoskeskuksen liikkeistä. Voimankäyttötilanne sai alkunsa, kun espoolaisnaista oltiin poistamassa kauppakeskuksen tiloista.

Kuka vartijat kutsui?

Väite: onkin liikkeen myyjä hälytti vartijat

Ei pidä paikkansa. Vartijat pyysi paikalle kauppakeskuksen toinen asiakas. Tapahtumia edelsi jonkinlainen häirintätilanne, mutta poliisi ei ole vielä kertonut asiasta tarkemmin.

Vartijoiden toiminta

Naisen kuolinsyytä ei ole vielä kerrottu julkisuuteen. Oikeuslääketieteellisen kuolemansyyn tutkinnan alustava lausunto saadaan myöhemmin.

Kuolinsyyn selvittäminen on MTV Uutisten rikostoimittaja Pekka Lehtisen mukaan tärkein ratkaisematon kysymys tapauksessa.

Ison Omenan traagisesta kiinniottokuolemasta odotetaan alustavaa lausuntoa huomenna –"Tapaus on erittäin harvinainen" 3:13

Väite: Vartijat eivät käyttäneet defibrillaattoria

Ei tiedossa. Silminnäkijän kuvaamilla videoilla näkyy, että paikalle kyllä tuotiin defibrillaattori, mutta MTV Uutisten näkemillä videoilla ei näy, että sitä olisi käytetty.

Väite: Elvytyksen hoitivat ostoskeskuksen asiakkaat

Silminnäkijöiden kuvaamilla videoilla näkyy, että vartijat antoivat naiselle paineluelvytystä ja toinen asiakas puhalluselvytystä.

Väite: Naista pidettiin maassa kasvot alaspäin liian pitkään

Oikeustieteen tohtori ja poliisioikeuden dosentti Henri Rikander totesi MTV Uutisille näkemiensä videoiden perusteella, että ”vartijat ovat pitäneet kohdehenkilöä maassa hankalassa asennossa varsin pitkään”. Varmaa tietoa siitä, kuinka kauan naista pidettiin maassa ei vielä ole. Poliisi on sanonut, että tilanne kokonaisuudessaan alusta loppuun kesti kymmenen minuuttia kiinniottamisesta elvytykseen.

Väite: Elvytyksen aloittaminen kesti liian pitkään

MTV Uutisten hallussa olevasta silminnäkijän kuvaamasta videosta ilmenee, että vartija kiinnitti huomiota kauppakeskuksessa kiinniotetun naisen vointiin lähes viisi minuuttia ennen varsinaisiin elvytystoimiin ryhtymistä.

Lue myös:

    Uusimmat