Nämä kysymykset ovat edelleen vailla vastausta Ison Omenan kuolemantapauksen tutkinnassa

Ison Omenan kuolemantapauksen tutkinta etenee – rikostoimittaja summaa, mitä nyt tiedetään ja mitä ei 4:56
Ison Omenan kuolemantapauksen tutkinta etenee – rikostoimittaja summaa, mitä nyt tiedetään ja mitä ei.

Useat keskeiset kysymykset ovat vielä avoinna Espoon Isossa Omenassa kuolleen naisen tapauksessa, sanoo MTV Uutisten rikostoimittaja Rebekka Härkönen MTV Uutiset Livelle.

Nainen kuoli lauantaina kauppakeskuksessa kiinniottotilanteessa, jossa häntä pidettiin maassa usean vartijan voimin. Tapaus on herättänyt paljon keskustelua siitä, miksi yhden henkilön kiinniottamiseen tarvittiin ainakin neljää vartijaa.

Keskiviikkona poliisi kertoi kumotakseen kuoleman ympärillä liikkuneita huhuja, ettei nainen kuollut tukehtumalla.

– Poliisi on kertonut, että nainen ei alustavan kuolemansyylausunnon mukaan tukehtunut, eli voimaa ei käytetty niin, että hän olisi esimerkiksi kuristunut. Näin kansankielellä ymmärrän, rikostoimittaja Härkönen arvioi.

Härkösen mukaan tällä hetkellä tiedetään myös, että ennen tilannetta nainen oli liikkunut ostoskeskuksen käytävällä ja vartijat olivat jostain syystä ottaneet hänet kiinni.

– Hän ei ole asioinut missään liikkeessä ennen kiinniottotilannetta eivätkä liikkeet liity tapaukseen mitenkään. Kuolemansyytä ei ole kerrottu julkisuuteen, koska se on salassa pidettävää tietoa.

Millaisen rangaistuksen vartijat voivat saada?

Poliisin muotoilujen perusteella vartijoita epäillään edelleen rikoksesta, koska ilman voimankäyttötilannetta nainen hyvin suurella todennäköisyydellä olisi edelleen elossa, Härkönen avaa tämänhetkistä tilannetta.

Rangaistus perusmuotoisesta kuolemantuottamuksesta on rikostoimittajan mukaan sakkoja tai korkeintaan kaksi vuotta vankeutta.

– Poliisi kuitenkin sanoi, että rikosnimikekin voi vielä vaihtua. Jos se muuttuisi törkeäksi kuolemantuottamukseksi, siitä rangaistus on vähintään neljä kuukautta ehdollista vankeutta. Enimmillään kuusi vuotta ehdotonta, mikä olisi erittäin kova ja todella harvinainen rangaistus.

Rebekka Härkösen mukaan poliisia kiinnostaa nyt erityisen paljon se, miksi kiinniottotilanne on käynnistynyt ja oliko vartijoilla lähtökohtaisesti edes lain mukaan oikeutta ottaa nainen kiinni kyseisessä tilanteessa.

– Tämä kiinnostaa poliisia erityisesti, koska tähän liittyvät perusteet, joilla ihminen otetaan yleisessä tilassa kiinni ja painetaan lattiaa vasten. Tämä on aika äärimmäinen toimenpide kenelle tahansa.

Rikostoimittaja Härkönen kertoo poliisin tavoittaneen ihmisen, joka on tietojen mukaan tehnyt ilmoituksen jonkinlaisesta häirinnästä tai häiriöstä, jota nainen olisi aiheuttanut.

– Poliisi on kertonut tavoittaneensa henkilön ja on puhunut hänen kanssaan puhelimessa. Häntä ei ole vielä päästy kuulustelemaan.

Härkösen mukaan tavoitteena on, että poliisi pääsisi tänään tai huomenna kuulemaan henkilöä, jotta saadaan selville, käyttivätkö vartijat edes laillisesti oikeutta tarttua naiseen ja laittaa hänet maahan.

Toistaiseksi on myös auki, onko epäiltyjä vartijoita neljä vai useampiakin.

– Olen käynyt läpi yli kahdeksan minuuttia videota kiinnipidosta. Nainen ei liiku videon aikana lainkaan ja tilanteessa laskujeni mukaan kaksi vartijaa vaihtaa kiinnipitopaikkaa.

Lue myös:

    Uusimmat