Poliisi Ison Omenan kuolemantapauksesta: Voimankäyttö näytti "kohtuullisen asianmukaiselta" – nyt arvioidaan, olivatko vartijat huolimattomia

Uutta tietoa Ison Omenan kuolemantapauksesta – poliisi kommentoi suorassa lähetyksessä 7:24
Tutkinnanjohtaja Jyrki Kallio kertoo MTV Uutisille, ettei naista kiinni pitäneitä vartijoita ole enää tarpeen pitää poliisin huomassa, sillä he ovat kertoneet tapahtumista oma-aloitteisesti ja auttaneet asian selvittelyssä. Vartijoita ei Kallion mukaan siis aiota esimerkiksi vaatia vangittavaksi.

Poliisi arvioi parhaillaan, syyllistyivätkö kauppakeskus Ison Omenan vartijat kuolemantuottamukseen huolimattomuuttaan. Nelikko otti viikonloppuna kiinni kolmekymppisen naisen, joka kuoli voimankäyttötilanteen jälkeen.

Vartijat ottivat 35-vuotiaan espoolaisnaisen kiinni kauppakeskuksen käytävällä lauantaina. Tilanne kesti poliisin mukaan noin 10 minuutin ajan. Voimankäyttötilanteen päätteeksi nainen menehtyi.

Julkisuudessa levinneiden videoiden ja kuvien perusteella naista pidettiin tilanteen aikana maassa useamman vartijan voimin.

Poliisi epäilee, että voimankäyttötilanteen ja naisen kuoleman välillä on syy-yhteys. Neljää vartijaa epäillään kuolemantuottamuksesta.

Epäillyistä vartijoista kaksi otettiin kiinni viikonlopun aikana. Heidät on sittemmin kuulusteltu ja päästetty vapaaksi.

Tutkinnanjohtaja Jyrki Kallio kertoo MTV Uutisille, ettei henkilöitä ole enää tarpeen pitää poliisin huomassa, sillä he ovat kertoneet tapahtumista oma-aloitteisesti ja auttaneet asian selvittelyssä. Vartijoita ei Kallion mukaan siis aiota esimerkiksi vaatia vangittavaksi.

Naista oltiin poistamassa paikalta

Voimankäyttötilanne sai alkunsa, kun 35-vuotiasta naista oltiin poistamassa kauppakeskuksen tiloista. Kallion mukaan vartijat oli pyydetty paikalle kauppakeskuksen toisen asiakkaan toimesta.

– Siinä on ollut jonkinlainen häirintätilanne, jota mekin selvittelemme tarkemmin, että mistä siinä on ollut kysymys, Kallio sanoo.

Kiinniottotilanne tapahtui kauppakeskuksen käytävällä, eikä nainen ollut esimerkiksi asioinut jossain kauppakeskuksen liikkeessä ennen tilannetta.

Poliisi pyrkii selvittämään tarkkoja tapahtumia vielä muun muassa todistajien kuulemisilla.

Lisäksi poliisi odottaa tuloksia oikeuslääketieteellisen kuolemansyyn selvityksestä. Tulosten myötä saadaan tietoa siitä, mikä 35-vuotiaan naisen kuoleman tarkalleen aiheutti.

Tutkinnanjohtaja Kallio arvioi MTV Uutisille, että epäiltyjen vartijoiden voimankäyttöä on vielä tässä vaiheessa hyvin vaikea arvioida.

Kallion kertoman perusteella tilanteessa ei kuitenkaan epäillä tapahtuneen ainakaan silmiinpistävän räikeää väärinkäytöstä.

– Sitä on hyvin vaikea arvioida, mutta minun silmiini se voimankäyttö on ollut kohtuullisen asianmukaista. Henkilö on kuitenkin ollut 10 minuuttia voimankäytön kohteena, ja sitä me arvioimme. Arvioimme myös sitä, onko huomioitu riittävästi kohdehenkilön tilannetta ja arvioitu sitä, Kallio kommentoi MTV Uutisille.

Poikkeuksellinen tapaus

Koska asiassa epäillään kuolemantuottamusta, poliisi pyrkii selvittämään, aiheuttivatko vartijat naisen kuoleman esimerkiksi huolimattomuudellaan. Vartijoiden ei epäillä aiheuttaneen kuolemaa tahallaan.

Tutkinnanjohtaja Kallio arvioi, että tapaus on hyvin poikkeuksellinen.

– Minulla ei ole tiedossa vastaavia tapauksia. Yhteiskunnallinen merkitys tapauksessa on meidänkin näkökulmastamme aika suuri, ja selvittelyintressi aika suuri.

Tutkinnanjohtajan haastattelun voi katsoa kokonaisuudessaan artikkelin yllä olevalta videolta.

Onko sinulla kokemuksia?

Onko sinulla tietoa tai kokemuksia järjestyksenvalvojien tai vartijoiden kovista otteista tai muusta asiattomasta käytöksestä? Voit kertoa meille kokemuksistasi lyhyesti alla olevalla lomakkeella tai pidemmin sähköpostilla osoitteeseen oikeus(a)mtv.fi.

Voimme hyödyntää jutuissamme vain sellaisia kertomuksia, joissa vastaajan oikea nimi ja toimivat yhteystiedot ovat toimituksen tiedossa.

Henkilötietoja käytetään ainoastaan journalistisiin tarkoituksiin. Nimen käyttämisestä jutuissamme sovimme erikseen.

Lue myös:

    Uusimmat