Olisitko uskonut? Neljän kuukauden ikäinen korppi on yhtä älykäs kuin aikuinen ihmisapina

Kun Ulla sanoo"tee temppu", Leo-lokki ryhtyy steppaamaan 0:40
Ulla opetti lokin steppaamaan – katso huikea taidonnäyte videolta!

Uuden tutkimuksen mukaan korppi saattaa olla jo neljän kuukauden iässä yhtä älykäs kuin ihmisapina. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa Science Focus.

Korppeja pidetään poikkeuksellisen älykkäinä eläiminä, jotka pystyvät suunnittelemaan tulevaisuutta sekä ymmärtämään muiden yksilöiden sisäistä maailmaa. Korpit ovat mestareita jäljittelemään ääniä ja käyttämään erilaisia esineitä työkaluina. Ne oppivat myös nopeasti käymään vaihtokauppaa ihmisten kanssa ja muistavat pitkään, jos niitä huijataan.

Science-tiedelehdessä esitettiin vuonna 2017, että korpit pärjäävät monimutkaisissa kognitiivisissa tehtävissä vähintään yhtä hyvin kuin apinat tai pienet lapset. 

Nyt saksalaisen Max Planck -instituutin tutkijat uskovat, että korppien kognitiiviset taidot kehittyvät suhteelliset nopeasti ja ovat jo lähes täydessä mitassaan linnun ollessa neljän kuukauden ikäinen. Scientific Reports -julkaisussa ilmestyneen tutkimuksen mukaan korpit ovat jo tuon ikäisenä yhtä älykkäitä kuin aikuiset ihmisapinat.

Korppien älykkyys kehittyy varhain

Tutkijat tekivät ihmisten kasvattamille kahdeksalle korpille testejä, jotka mittasivat lintujen avaruudellista muistia, esinepysyvyyden ymmärtämistä sekä suhteellisten lukujen ja lisäysten tajua. Lisäksi tutkijat tarkastelivat, miten korpit kommunikoivat ja oppivat ihmiseltä.

Korppien kognitiivisia taitoja testattiin niiden ollessa neljän, kahdeksan, kahdentoista ja kuudentoista kuukauden ikäisiä. Tutkijoiden mukaan korppien älyllinen suoriutumiskyky pysyi samanlaisena koko tutkimusajan. Löydös vihjaa, että korppien älylliset taidot kehittyvät verrattain nopeasti ja saavuttavat lähes täyden mittansa linnun ollessa vasta nelikuukautinen.

Tutkijat selittävät korppien nopeaa älyllistä kehittymistä varhaisella itsenäistymisellä.

Katso videolta näyte korpin älykkyydestä! Juttu jatkuu videon alla.

Nelikuukautinen korppi yhtä älykäs kuin aikuinen ihmisapina

Kun tutkijat vertasit korppien älyllistä suoriutumiskykyä samat tehtävät aiemmassa tutkimuksessa tehneisiin simpansseihin ja orankeihin, he huomasivat nuorten korppien olevan yhtä älykkäitä kuin aikuiset ihmisapinat.

Ainoastaan avaruudellista muistia mittaavassa tehtävässä linnut pärjäsivät lähisukulaisiamme heikommin.

Tutkijoiden mukaan jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä selviytyminen on kehittänyt korppien älykkyyttä ja yhteistyötä. On kuitenkin huomioitava, että tutkitut korpit eivät välttämättä edusta lajia laajemmin, sillä ne ovat ihmisten kasvattamia.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat