Mainos

Oliko tämä "näin työmaa", että se piti kiertää? Tietyömaan poikki oikaiseva autoilija voi aiheuttaa pahan vaaratilanteen – lue eksyjien kootut selitykset

Nurmijärvellä vanhalla Hämeenlinnantiellä on tietyömaa, jossa on kummallinen ongelma. Muutama autoilija ja jopa pyöräilijä kulkee päivittäin tietyömaa-alueen läpi kieltomerkistä ja suluista huolimatta.

Tietyömaalla kaivinkoneenkuljettaja Annina Noso ihmettelee ihmisten välinpitämättömyyttä.

– Viimeksi tänään pysäytin autoilevan pariskunnan tietyömaa-alueella. He sanoivat, että näkivät kyllä kieltomerkin, mutta eivät tienneet, että se oli "niin työmaa", että se pitää kiertää, Noso hämmästelee.

Noson mukaan vastaavanlaisia tapauksia on jopa muutamia päivittäin. Monesti selityksenä on se, että auton kuljettaja on tuijottanut navigaattoria ja noudattanut sen ohjeita orjallisesti.

– Sitten ihmetellään, että kun navigaattori ohjasi tänne työmaalle, Noso päivittelee.

Nurmijärvellä tietyömaa sijaitsee vanhalla Hämeenlinnantiellä, jossa rakennetaan alikulkutunnelia ja kävelykatua. Rakennusurakka alkoi toukokuussa ja nyt ollaan jo loppumetreillä: kaiken pitäisi olla valmista ensi kuun loppuun mennessä.

Kiertotie pidentää matkaa vain vähän

Tien sulkevan tietyömaan kohdalta lähtee kiertotie, joka pidentää normaalia reittiä ehkä muutaman sadan metrin matkan. Noso kertoo, että yhdistelmärekat, kuorma-autot ja hälytysajoneuvot noudattavat liikennemerkkejä ja käyttäytyvät tiellä sääntöjen mukaan. 

– Ongelmia aiheuttavat ihan tavalliset, ilmeisesti liian kiireiset henkilöautoilijat, Noso painottaa.

Kieltomerkkejä ja sulkuja ei työmaa-alueelle laiteta turhan takia. Työmaalla on valtavien työmaakoneiden takia aina vaarallista.

– Kyllähän se on iso riski, jos täällä on ulkopuolisia. Emme pysty koko ajan valvomaan kaikkia mahdollisia kulkijoita ja ulkopuolisia. Me saatetaan koska tahansa pyörähtää kaivinkoneella ympäri ja silloin oletus on, että siellä takana ei ole ketään.

Noson mukaan Nurmijärven tietyömaa-alue on asianmukaisesti merkitty liikennemerkeillä ja sulkuaidoilla eli lamelleilla.

Tien 130 työmaa-alue ei ole Noson ensimmäinen. Hän on aiemminkin työskennellyt tietyömailla, ja huomannut saman ilmiön.

– Olen tosi monella työmaalla ollut ja kyllä sinne aina harhautuu niitä ulkopuolisia. Tällä työmaalla ongelma ehkä korostuu, koska tämä on yleinen iso väylä, jolloin navigaattoria katsomalla se suoraan ajaminen vain houkuttaa, vaikka merkit kertoisivat ihan muuta.

Liikennevirasto: Ongelma ei yleinen

Liikenneviraston tieturvallisuuspäällikkö Risto Lappalainen ei usko, että ongelma on kovin yleinen.

– Kyllä varmasti satunnaisia kulkijoita eksyy tietyömaa-alueille, mutta se ei ole suuri tai usein toistuva ongelma.

Lappalainen on kuitenkin huolissaan siitä, että nykyään ihmiset tekevät ajaessaan niin paljon muuta kuin keskittyvät itse ajoon. Ongelma on useimmiten ratin takana.

– Kyllä melkein sanoisin, että ihmiset tekevät ajaessaan niin paljon kaikkea muuta, esimerkiksi käpälöivät sitä älylaitetta. Tuolloin se keskittymiskyky ajosta herpaantuu ja liikennemerkit saattavat jäädä huomaamatta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.