Oliko valtion järkevää ottaa korona-aikana lisää velkaa? Suomen rahakirstun päällä 38 vuotta istunut Martti Hetemäki: "Jonkun täytyy kantaa vastuu, että ihmisillä on töitä"

Martti Hetemäen pitkän valtiovarainministeriöuran opit 9:22
Martti Hetemäki kertoo Suomen talouden näkymistä ja koronakriisin vaikutuksista.

Pitkän uran valtiovarainministeriössä tehnyt Martti Hetemäki arvioi Uutisaamussa koronan aiheuttamaa talouskriisiä.

Nykyään Helsinki Graduate School of Economicsissa työelämänprofessorina työskentelevä Hetemäki oli valtiovarainministeriössä töissä 38 vuotta. Hän jäi pois kansliapäällikön virastaan viime lokakuussa. 

Hetemäki valittiin myös vuoden yhteiskuntatieteilijäksi. Perusteluiden mukaan Hetemäkeä on yleisesti pidetty Suomen vaikutusvaltaisimpana virkamiehenä.  

Mitä mieltä Hetemäki on koronakriisistä?

– Kyllä tämä on erilainen talouskriisi, koska nämä syyt ovat sellaisia, jotka eivät talouspolitiikan keinoin poistu. 

Talouspolitiikan keinot ovat esimerkiksi talouden elvytys ja se, että yritetään pitää talouden pyörät pyörimässä, vaikka koronavirus hyydyttää kauppatoimia. Hetemäen mukaan Suomessa on onnistuttu tässä kohtuullisen hyvin, mikä on osittain hyvän koronahoidon ansiota. Tällä hetkellä suuri huoli on Hetemäen mukaan se, pysyykö koronatilanne hallinnassa Suomessa, vaikka se on muualla Euroopassa jo osittain melko paha. 

Jokainen kantaa vastuun

Valtion velka on kasvanut koronan myötä todella paljon. Valtio ottaa tänä vuonna lisää velkaa lähes 20 miljardia euroa. Hetemäki kertoo olevansa huolissaan valtion velan kasvattamisesta, mutta toisaalta se oli hänestä hyvä ratkaisu tähän hetkeen.

– Kun yritykset ja ihmiset ovat varovaisia ja talous käy puoliteholla, jonkun täytyy kantaa vastuun siitä, että ihmisillä on töitä ja tuloja ja ettei talous romahda, Hetemäki sanoi. 

Nyt, kun koronarokote on todennäköisesti pian käsillä, Hetemäki muistuttaa kaikkia suomalaisia siitä, että on jokaisen vastuu pitää kiinni taudin hallinnasta ja yrittää estää tartuntojen syntyminen.

– Sen takia, että se on terveyden kannalta tärkeää, mutta myös talouden takia tärkeää. Jos tätä tautia ei pystytä selättämään, me emme myöskään pysty selättämään kansantalouden tällä hetkellä vaikeinta ongelmaa.

Lue myös:

    Uusimmat